2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Spiró György az első magyar szerző a tel-avivi Cameri Café Színházban

2008. június 11.
Az Első Felolvasás Program (Kria Risona Projekt) nevű izraeli színházi kezdeményezés Spiró György Prah című drámáját választotta pénteki évadzáró előadásául a tel-avivi Cameri Színház kamaraszínházában, a Caféban.
A héber nyelvű előadásra elmegy Spiró György is, akivel a darab után Joni Ittel, a színházi program életre hívója angolul beszélget.

A Prah című darab két izraeli szereplője Moti Kac és Szandra Sonvald lesz, a rendező pedig Sir Goldberg.

Az Első Felolvasás Program már öt éve tart, s elsősorban kortárs európai szerzők darabjait állítja felolvasószínpadra, első magyar darabként Spiró György Prah című drámáját.

A program hatására több, korábban a Caféban felolvasott darab izraeli színházak műsorára került - mondta el az MTI-nek Lányi Eszter kulturális szakdiplomata.

A Prah című, kétszereplős darabot 2007 áprilisában mutatta be a budapesti Radnóti Miklós Színház Börcsök Enikővel és Schneider Zoltánnal, a rendező Valló Péter volt. Azóta bemutatták Kecskeméten, Pécsett, Marosvásárhelyen, játsszák Krakkóban is és már fordítják román nyelvre - mondta el az MTI-nek Spiró György, aki örül az izraeli útnak, mert bár járt már ott, de Tel-Avivban még nem volt.

A dráma tanulsága, hogy álmodozni könnyű, de örülni nehéz: a lottón egy szegény, vidéki házaspár megüti a főnyereményt, a 600 millió forintot. Hirtelen nem tudják, mitévők legyenek, de addig is egy régi jugoszláviai nyaralásból hazahozott kakaoprahos, vagyis kakaóporos dobozba teszik a nyertes szelvényt. Innen a darab címe, a prah.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok