2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Szájról Szájra együttes teltházas koncertje Glasgowban

2008. november 10.
Óriási sikert aratott a H'ART skóciai magyar fesztivál keretében fellépő Szájról Szájra együttes szombat este a skót városban. A három fiatal énekesnő: Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia egyedi előadásmódjával varázsolta el a közönséget.
November 8-án, szombat este teltház előtt lépett fel a Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására Glasgowba érkezett Szájról Szájra együttes. A koncerten igazi világzenei csemegét ismerhettek meg a nézők, hiszen az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei produkciójában a magyar népdal nem a megszokott népzenei környezetben, hanem a dzsessz és a világzene elemeivel megújítva jelenik meg. A három magával ragadó énekesnőt olyan kiváló zenészek kísérték, mint Juhász Gábor, Mester László, Dés András, Kovács Zoltán és Gera Attila.


Szalóki Ági énekesnő már több alklommal bemutatkozott a szigetországban: 2000-ben a neves Barbican Centre-ben, idén januárban pedig az LMKK épületében a világzenei sorozat keretében lépett fel.

Bognár Szilvia útja az Anima Sound Systemtől a Makámon át vezetett a szólópályáig, Herczku Ágnessel pedig a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistájaként és a Fonó zenekar énekesnőjeként találkozhattak a magyar zene rajongói. Szalóki Ágit, aki otthonosan mozog a népdalok és az improvizatív kortárs zene világában, eddig a Besh o droM, a Balázs Elemér Group és az Ökrös Együttes énekesnőjeként, majd saját zenekaraival ismerhette meg a közönség.



Szalóki Ági a '90-es évek végén berobbant új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. A Magyarországon és Európa-szerte rendkívül népszerű világzenét játszó Besh o droM és az autentikus magyar népzenét virtuózan tolmácsoló Ökrös együttes énekese volt évekig. E két zenekarral járta a világot a Montreáli Jazz Fesztiváltól a londoni Barbican Centre-n át a párizsi Théatre de la Ville-ig. 2005 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent három szólólemeze közül kettőt az év lemeze díjjal jutalmazták dzsessz, illetve gyereklemez kategóriában (Fonogram-díj 2006, 2007). Szakcsi Lakatos Bélával, Tony Lakatossal, Oláh Kálmánnal, Dresch Mihállyal népi énektechnikát alkalmazva improvizál hazai és külföldi dzsesszkoncerteken.

Bognár Szilvia a Vasi Népdalstúdió, majd a Boglya együttes tagjaként kezdett énekelni. Fiatalon az akkor induló Anima Sound System énekese lett, miközben több évig a nemzetiségek többszólamú dalait éneklő Vándor Vokál együttes tagjaként járta az országot. Izgalmas zenei távlatokat nyitott számára a különféle zenei és népzenei hatások egyesítését hirdető Makám együttessel való 4 évi közös munka is. Saját világzenei formációja mellett az Etnofon Zenei Társulás szólistájaként is találkozhatunk vele. A "Magyar népköltészet" album felvételekor Sebestyén Márta közös éneklésre invitálta, majd 2006-ban "zenei anyjaként" vállalt közreműködést BognárSzilvia Ének őrzi az időt című szólólemezén. Már tizennyolc évesen elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, 2004-ben az Artisjus előadói díját, valamint a Magyar Rádió eMeRTon díját "Az év folkénekese" kategóriában.

Herczku Ágnest felvették a Honvéd Együttes tánckarába, ahol egyre gyakrabban próbálhatta ki magát népdalénekesként, a tánckar zenekara (a későbbi Fonó) meghívta énekelni a készülő lemezükre, majd egyre többen újabb és újabb lemezekre. 2003-ban Kelemen László meghívására a Magyar Állami Népi Együttesbe került. Azóta az együttes énekes szólistája. Az autentikus népdaléneklés mellett több, különböző műfaj (világzene, pop, dzsessz) zenészeivel dolgozott együtt, például: Vasvári Pállal, Borbély Mihállyal, Herbie Mann-nel, DJ Palotaival, Juhász Gáborral. A Magyar Állami Népi Együttes előadásain és a Fonó zenekar fellépésein kívül a "Szalonna és bandájá"-val (autentikus népzene), valamint a Nikola Parov Quartettel koncertezik a legtöbbet. Több rangos elismerés birtokosa (Bartók Rádió I. Népzenei verseny - különdíj; eMeRTon-díj; Hungarian Worldmusic Orchestra - "Év felfedezettje"; Le Monde de la Musique - Choc de l'année stb").

Juhász Gábor a Pangeával mutatkozott be (Barcza Horváth Józseffel, Szakcsi Lakatos Róberttel, Fekete-Kovács Kornéllal, valamint Binder Károllyal), később alapítója lett a Tin Tin Quartettnek (Szőke Szabolcs gadulkással, Szalai Péter tablással és Monori Andrással). Az elmúlt években - egyebek mellett - Lantos Zoltánnal, Winand Gáborral dolgozott együtt, de tagja volt a Bosambónak, az Off Course-nak, a Balázs Elemér Groupnak, valamint a Dés László Szeptetnek. 2006-ban jelent meg a " Szakíts, ha tudsz! " című album, melyet Marozsán Erika színésznővel és Jónás Tamás szövegíróval közösen készített, s amely 2002-ben elnyerte a Gramofon Magyar Jazz Díját.

Mester László a magyarországi népzenei produkciók meghatározó egyénisége, akár állandó formációkról (pl. Ökrös zenekar, Ifjú Szívek zenekar), akár alkalmi előadásokról van szó.

Kovács Zoltán tagja volt évekig a Makám és az Arasinda együtteseknek, most a Szalóki Ági Quintet alapja nagybőgőjével, de feleségének, Bognár Szilvi előadásainak is állandó tagja és zeneszerzője.

Dés András a fiatal dzsesszmuzsikusok generációjába tartozik, de már több produkcióhoz (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet, Dés László Szeptet) járult hozzá érzékeny ritmuskíséretével.

Gera Attila gyerekkora óta tanult klarinétozni és néptáncolni. Budapesten, a Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében klasszikus zenét tanult klarinéton.Majd az Állami Népi Együttes és a Méta zenekar tagja lett. Ugyancsak alapító tagja az autentikus balkáni népzenét játszó Pravo zenekarnak is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok