2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szakmai kérdésekről folytatott eszmecserét Hiller István Bécsben

2008. április 3.
Szakmai kérdésekről, köztük közös szervezésű kulturális programokról folytatott eszmecserét szerdán Bécsben Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter osztrák kollégájával, Claudia Schmieddel.
A két ország közötti kulturális együttműködés hagyományosan kitűnő - jelentette ki a magyar miniszter az MTI-nek nyilatkozva. Elmondta, hogy ugyancsak kiválónak minősíthető az osztrák partnerével fenntartott munkakapcsolata, ami nemcsak a kétoldalú ügyek vitelében, de a közös európai uniós fellépésekben is megnyilvánul. "Rendszeresen egyeztetjük az EU-val kapcsolatos tevékenységünket" - fűzte hozzá Hiller István.

Tájékoztatója szerint a 2009-es Haydn-év, illetve a 2011-es Liszt-év alkalmából közös kulturális programokat szervez a két ország, ezekről szintén szó volt a bécsi megbeszélésen. "Az oktatásügyben is vannak közös dolgaink. Ha más módon is, de hasonló kihívásokkal nézünk szembe a demográfiai problémáktól a kisiskolák sorsáig bezáróan" - húzta alá, kiemelve az iskolán belüli erőszak témakörét, amely egyaránt foglalkoztatja mindkét országot.

A nem hivatalos baráti találkozó után a két miniszter együtt nyitotta meg a Csáky Lajos magyar festő alkotásaiból rendezett kiállítást a Bauhaus stílusú Wittgenstein-házban.

Beszédükben méltatták a rendezvény jelentőségét nemcsak a két ország kulturális és emberi kapcsolatainak bővítésében, hanem az európai kulturális identitás erősítésében is.

A külföldön is ismert kortárs művész 1950-ben született Hódmezővásárhelyen. Kezdetben főleg grafikákkal jelentkezett, munkássága a nyolcvanas évek végétől egyre inkább a festészetre tolódott át. Választékos színvilágú figuratív kompozícióin alakjai sajátos rendszerben, gyakran transzcendentális környezetben jelennek meg. Festészetének jellemzője a figurális ábrázolási hagyományokhoz való kötődés, előadásmódját a festékrétegek gondos felrakása, a gazdag részletesség határozza meg.

Az Egy este Böcklinnel című tárlat a sajátos hangulatot árasztó műveiből kínál ízelítőt.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok