2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szipál Márton Sepsiszentgyörgy közönségét is meghódítja világhírű fotóportréival

2008. november 14.
Az igazán jó portréfotók a világ minden táján hódítanak, erről a sepsiszentgyörgyi közönség is meggyőződhet ezekben a napokban Szipál Márton (Martin Szipál) életmű-kiállításán.
A nyolcvanhárom esztendős művész egykor Hollywoodban örökített meg sztárarcokat, most pedig Székelyföldön ünneplik őt. Fényképeinek a Gyárfás Jenő Képtár ad otthont, mégpedig a Gyulai Ferenc Fotóművész Egyesület, az Árkosi Művelődési Központ, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja (MKKK) és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében.

Sepsiszentgyörgyön tavaly már ugyanezen a helyen megrendezték (M)érték címmel az öt világhírű magyar fotógráfus - Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Munkácsi Márton - munkáiból álló kiállítást. Hadnagy Miklós, az MKKK igazgatója az MTI-nek elmondta: Szipál Mártonnak (Martin Szipál) is ott a helye a szakma legnagyobbjai között. Az előbbiekkel szemben azonban ő még "élő legenda", aki a székelyföldi városban nemcsak műveivel, hanem a maga hús-vér valóságában van jelen. A hétvégén az érdeklődő közönség és a szakma művelői egyaránt beszélgethetnek vele a mesterség legapróbb fogásairól, az életről és a művészetről egyaránt.

A Szolnokon született fotográfus számára kétségtelenül portréinak egyéni jellege és sajátságos technikája hozta meg a világhírt. Bodgán László író a kiállítás ismertetőjében arra emlékeztet: a művész 1956-ban hagyta el országát, Amerikába ment, s némi kitérő után Hollywoodban állapodott meg.

Olyan nemzetközileg ismert sztárokat fotózott, mint John Wayne, Tommy Lee Jones, Leslie Nielsen, Tracy Nelson, Charlene Tilton, Margaux Hemingway, Timothy Hutton, Priscilla Presley vagy a kosárlabdacsillagként elhíresült Abdul Jobbar. Szipál Márton 1997-ben sikerei csúcsán hazautazott, azóta Budapesten él.

Szipál Márton az egyik legnehezebb műfajban, a portré területén képes tökéleteset alkotni, a szakmabeliek csodálattal figyelik, miként dolgozza ki a legapróbb részleteket is, milyen professzionális igényességgel állítja be modelljeit - állapította meg az MTI-nek Henning János, a Gyulai Ferenc Fotóművész Egyesület elnöke, a kiállítás kitalálója és kurátora.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok