2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tóth Krisztina a 14. Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi fesztivál magyar vendége Prágában

2008. április 24.
Április 24-től április 27-ig tart Prágában a 14. "Svět Knihy Praha" Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál, melyen idén több mint 36 ország kiadói, kulturális központjai, írószövetségei képviseltetik magukat.
Az idei év díszvendége Spanyolország, a könyvvásár témáját pedig a szerelem és a szenvedély az irodalomban, Egyiptom - a cseh egyiptológia 50 éve képezi.

Az első nap még csak a szakmai közönségnek és a sajtó képviselőinek szól, konferenciák, szakmai kerekasztalbeszélgetések, díjátadások zajlanak a csütörtöki napon.

Pénteken nyílik meg a könyvvásár a nagyközönség számára, a szervezők, a Cseh Kiadók és Könyvárusok Szövetsége és a Svět Knihy kft. minden évben igyekeznek színes programokkal a lehető legtöbb érdeklődőt bevonzani a könyvvásárra. Az idei év különlegessége, hogy az irodalmi műsorokat színházi előadások és megfilmesített regények vetítése kísérik.

Darvasi László: A világ legboldogabb zenekaraA könyvvásáron mutatják be Darvasi László A világ legboldogabb zenekara című novellagyűjteményének cseh fordítását hangoskönyv formájában. A novellagyűjtemény csehül 2007 végén jelent meg Milan Navrátil fordításában. A hangoskönyv egy visegrádi projekt keretében valósult meg, a Tympanum Kiadó Darvasi novelláin kívül a lengyel Dorota Maslowska, a szlovák Michal Hvorecký és a cseh Jaroslav Rudic műveit jelentette meg. A kiadó célja az volt, hogy a viszonylag új médium segítségével közelebb hozza a négy visegrádi ország kortárs irodalmát a fiatalabb nemzedékekhez.

Az idei könyvvásár magyar vendége Tóth Krisztina. Fontos szempont volt számunkra, hogy a női irodalmat és a költészetet is népszerűsítsük Csehországban. Tóth Krisztina versei (Lucie Szymanovská fordításában) és prózája (Jiří Zeman fordításában) eddig az iliteratura.cz világirodalmi portálon és a Tvar irodalmi folyóiratban jelentek meg. A cseh közönség vasárnap 11 órakor találkozhat Tóth Krisztinával, a beszélgetést Jiří Zeman vezeti, a művek cseh fordításait Marie Hodinářová, a Malé vinohradksé divadlo színésze olvassa fel.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok