2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tovább forog a katedra a Párizsi Magyar Intézetben

2008. április 15.
Újabb állomásához érkezik a Chaire tournante, vagyis a Forgó katedra. Ezen a címen rendez francia diákok számára magyar meghívott vendégekkel előadássorozatot közösen a párizsi INALCO (Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete) magyar tanszéke és a Párizsi Magyar Intézet. A magyar kultúrát és tudományt izgalmasan bemutató francia nyelvű rendezvénysorozaton neves magyarországi, kárpát-medencei és külföldi közéleti személyiségek tartanak előadást, köztük április 16-án Enyedi Ildikó filmrendező.
A két intézmény hagyományteremtő "katedrája" 2008. januárjában indult, május végén már Hungarológiai Tanulmányi Napokat rendeznek. Ennek keretében hosszú évek után először hívja közös gondolkodásra, tapasztalatcserére a franciaország-szerte kiküldött magyar lektorokat a Párizsi Magyar Intézet (PMI).

A programsorozat kitalálói Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendezőt látják vendégül április 16-án, szerdán. A jobbára francia közönség előtt zajló eseményen a híres Simon mágus című film rendező-forgatókönyvírója Az én huszonegyedik századom címmel ad elő. Nem véletlen a címválasztás, hiszen első nagyjátékfilmjével, Az én XX. századom című munkájával megnyerte Cannes-ban az Arany kamera díjat 1989-ben. A művésznő a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem után a Színház- és Filmművészeti Főiskolát is elvégezte, majd a dél-franciaországi Montpellier-i Egyetemen folytatta tanulmányait. Ekkor kezdte el kiépíteni frankofón kapcsolatait, ezek után nem meglepő, hogy több játékfilmje magyar-francia koprodukcióban készült.

A nagy érdeklődés mellett megrendezett előadások márciusi vendége Markó Béla korábbi romániai miniszterelnök-helyettes volt, aki Politikai és kulturális tétek című előadásában Erdély és azon belül a magyar kisebbség XX. századi történelmét tekintette át. Az író-politikus azt a kérdést vizsgálta, vajon szüksége van-e Erdélynek autonómiára. A "forgó katedra" februárban Klaniczay Gábor középkor-kutató történész előadásával indult. A Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékvezetője az egyház nagy befolyásával fémjelzett középkori Közép-Európa, azon belül Magyarország sajátosságairól beszélt a magyar intézetben.

Az INALCO eredetileg hallgatói számára szervezte PMI-vel közös tudományos-kulturális programját, az érdeklődés azonban túlnőtt ezen a körön. Az 1795-ben alapított Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete 1931 óta foglalkozik rendszeres és színvonalas magyaroktatással. Az iskolának külön magyar szekciója van, ahova a most lezárult tanévben 72 magyarul tanulni vágyó iratkozott be. Ez az egyetlen egyetem Franciaországban, ahol doktori fokozatot is lehet szerezni magyarból. A frankofón világban egyedülálló egyetemen több mint 90 európai, afrikai, ázsiai és Amerikában beszélt nyelvet lehet elsajátítani.

A Keleti Nyelvek Intézete május 29-én és 30-án szervezi meg a Párizsi Magyar Intézetben a Hungarológiai Tanulmányi Napjait, amelyek keretében diáktalálkozót, tudományos konferenciát és kerekasztal-beszélgetést tartanak. A konferencián a rendszerváltozás utáni Magyarország beszédmódjait vizsgálják. A kerekasztal-beszélgetésen a francia egyetemeken folyó magyar nyelv- és civilizációoktatás sajátosságai, fejleszthetősége és terjeszthetősége is terítékre kerül, a PMI ugyanis 5 éves szünet után először, újra meghívta a rendezvényre az összes Franciaországban tevékenykedő magyar lektort, hogy tapasztalataikat kicserélve "előretolt helyőrségei" lehessenek a magyar kultúrának, tudománynak és oktatásnak a hatalmas ország számos városában.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok