2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új épületbe költözött a Varsói Magyar Kulturális Intézet

2008. december 4.
Új helyszínen, a lengyel főváros kulturális központjában nyitotta meg kapuit csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézet, amely így a jövőben még intenzívebben kapcsolódhat be a város kulturális vérkeringésébe.

Fotó: Gordon Eszter
 
A helyszínválasztás nem volt könnyű, de a közelben lévő művelődési és tudományos intézmények is bekapcsolják majd az intézetet a város kulturális vérkeringésébe. Az új épület közösségi térként, agóraként is működik, és ez tükröződik az építészetében. Az egybenyitott, akár 200 embert is befogadni képes nagy terek jelképezik azt a nyitottságot, ami nélkülözhetetlen a kultúraközvetítésben is.
 
A magyar kultúra új székháza a Kultúra és Tudomány Palotájával szemben, a Nemzeti Filharmónia mellett, a Drámai Színház, a Nemzeti Színház Kis Színháza, a Stúdió Színház, a Műcsarnok, a Műszaki Múzeum, az Etnográfiai Múzeum, a Tudományos Akadémia, a Varsói Tudományegyetem és az Operaház közvetlen közelében várja csütörtöktől az érdeklődőket.
A régi épület a főváros korábbi központjában állt, de az évtizedek múlásával Varsó városi struktúrája átalakult, a belváros kicsit beljebb tolódott, a központ (és főleg a kulturális központ) lényegében oda tevődött, tevődik át, ahol az új épület található. Az új székház egyúttal egy sokkal kedvezőbb bérleti konstrukciót is jelent az intézet számára.
 

Az új épület átadóján Jerger Krisztina és Gordon István, a magyar intézet igazgató-helyettese és igazgatója, Piotr Zuchowski államtitkár, Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma, valamint Závecz Frenc, az OKM fejlesztési és gazdasági szakállamtitkára
 
Az új épületben élesen elválasztható egymástól az irodai rész és a loftra emlékeztető közösségi terület. Az emeleti közösségi térben kamara-kiállításra van lehetőség, de kisebb koncertek is tarthatók; egy másik, a mintegy negyven főt befogadó teremben filmvetítések, irodalmi estek, szakmai beszélgetések, konferenciák bonyolíthatók le. A földszinten egy kisebb kávézó található, ahol a vendégek a legfrissebb magyar és lengyel sajtótermékekhez is hozzájuthatnak, televíziót nézhetnek.
 
Az intézet nem csak székhelyet váltott, hanem műszakilag is teljesen megújult. Ennek köszönhetően például a könyvtár korlátlan internethasználattal áll a látogatók rendelkezésére.
Az ünnepélyes megnyitó egyben kulturális esemény is volt, hiszen az intézetben együtt zenélt az Acoustic trió és a lengyel jazz mágusa, Zbigniew Namyslowski. Ezt a koncertet egy még nagyobb szabású követi szombaton, amikor Lajkó Félix muzsikáját hallgathatja a közönség Lengyelország legreprezentatívabb színhelyén, a varsói Királyi Várban.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok