2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új igazgató négy külföldi magyar kulturális intézet élén

2008. július 7.
Ősztől négy külföldi magyar kulturális intézetet irányít új igazgató: a bukaresti, a szófiai, a helsinki és a moszkvai intézet igazgatói posztjára kiírt pályázat eredményeit Hiller István hirdette ki hétfőn Budapesten. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette egy spanyolországi és egy egyesült arab emírségekbeli szakdiplomata poszt létrehozását is.
A bukaresti magyar kulturális intézet igazgatója Bretter E. Zoltán, a szófiai intézmény igazgatója Móger Ildikó lett, a helsinki intézet igazgatói posztját Márkus Ildikó, míg a moszkvai magyar kulturális intézet igazgatói posztját Nagy István nyerte el - jelentette be Hiller István a külföldi magyar kulturális intézetek vezetőinek éves értekezletén.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A négy intézet élére azért írt ki pályázatot a minisztérium, mert jelenlegi vezetőik külszolgálatának ideje lejárt. Az új igazgatói kinevezések 2008 szeptemberétől négy évre szólnak, és további egy évvel meghosszabbíthatóak. A pályázatok benyújtási határideje: június 21. volt. A bukaresti posztra 9 érvényes pályázat érkezett, a helsinkire 6, a moszkvaira 12 és a szófiaira 4. A kiírás szerint a pályázókkal szembeni követelmény többek között a magyar kultúra és oktatás magas fokú ismerete, a fogadó ország kultúrájának, civilizációjának, tudományos életének, oktatási területének és nyelvének magas szintű ismerete, a jó kommunikációs készség, az empátia, valamint a diplomáciai készség. A pályázatban szerepelnie kellett az igazgatói tevékenységet, az intézet irányítását, vezetését körvonalazó stratégiai tervnek, amely tekintetbe veszi a vonatkozó jogszabályokat, valamint az adott országgal ápolt kulturális, oktatási kapcsolatok jellegzetességeit.

A pályázatokat az oktatási és kulturális miniszter által felkért bíráló bizottság elővéleményezte. Az igazgató személyéről a tárcavezető a benyújtási határidő lejártától számított 30 napon belül hoz döntést.

A pályázati kiírás szerint a külföldi magyar kulturális intézetek alapvető feladata, hogy elősegítse a két ország közötti kulturális és intézményes kapcsolatrendszer további fejlődését, a magyar kultúra hagyományos értékeinek és a kortárs művészet alkotásainak bemutatását, a Magyarországról alkotott pozitív kép alakítását, a kulturális, tudományos, oktatási, sajtó- és audiovizuális területekre kiterjedő együttműködések fejlesztését.

Ezeken túl a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ feladata a magyar irodalmi alkotások orosz nyelven való megjelentetése, az ösztöndíjasok kutatásainak, a finnugor kapcsolatok ápolásának, a magyar nyelv oktatásának elősegítése. A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ kiemelt feladatai között szerepel a finnugor nyelvrokonság ápolása és erősítése, a magyar kultúra megismertetése a fiatal nemzedékkel, a nyelvoktatás, valamint a Finnországban tanuló magyar diákok, ösztöndíjasok összefogása.

A Bukarestben található Magyar Köztársaság Kulturális Központjának pedig a sepsiszentgyörgyi fiókintézettel közösen hangsúlyt kell fektetnie a magyar kisebbség kulturális és morális támogatására, és tevékenységét ki kell terjesztenie a szomszédos Moldovai Köztársaság területére is.

Fotó: Gordon EszterA tárcavezető elmondta azt is, hogy bővíteni kívánja a szakdiplomata hálózatot, ezért még ebben az évben pályázatot ír ki a madridi és az abu-dzabi állomáshelyekre. Hangsúlyozta: a spanyol nyelvű világban nincs jelen Magyarország, ugyanakkor a Spanyol Királyságnak egy kitűnően működő kulturális intézete van Magyarországon. A magyar kultúrának a Perzsa (Arab)-öböl világában is képviseltetnie kell magát, hiszen a gazdasági kapcsolatok is akkor válhatnak tartóssá és szilárddá, ha van kulturális kapcsolat - fűzte hozzá.

Mint mondta, 19 kulturális intézetből 16 Európában van, ha a rendszer így marad, "elmegy mellettünk a világ". Ezt a szisztémát a régi megőrzése, megtartása mellett változtatni, fejleszteni kell, mivel "a kulturális intézetek országunk, kultúránk legerősebb hídfőállásai a világban" - emelte ki Hiller István.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországról kialakult hagyományos kép mellett a modern Magyarországot és a modern magyar kultúrát is be kell mutatni. Külföldön is meg kell ismertetni a magyar filmművészetet és a kortárs képzőművészetet - mutatott rá.

Hiller István szerint a magyar kulturális intézetek jól működnek. Ugyanakkor, mint hozzátette, fontos, hogy a szakmai munkát egy belső kör mellett a nyilvánosság is megismerje. "Magyarországon is el kell mondani, hogy dolgozunk szerte a világban" - fogalmazott.

Az elmúlt évről szólva megjegyezte: a kulturális intézeteket a magyar állam több mint 2 milliárd forinttal támogatta.

A miniszter kiemelte az Európán kívül megrendezett magyar kulturális eseményeket. Mint mondta, a kínai magyar kulturális évad az elvártnál és az elképzeltnél nagyobb sikert aratott, míg az indiai kulturális fókusz hozzájárult a fejlődő, progresszív kulturális kapcsolatok megerősítéséhez.

Felidézte azt is, hogy a Németországban tavaly megrendezett Ungarischer Akzent egymillió látogatót vonzott. A berlini Collegium Hungaricum tavaly ősszel átadott épülete kapcsán kitért arra is, hogy az 1960-as évek óta nem avattak külföldön magyar kulturális intézetet.

A tárcavezető a tervek között említette, hogy 2008 őszén átadják a varsói magyar kulturális központ új épületét, 2009. január 24-én elkezdődik a New York-i Magyar Kulturális Évad, továbbá kulturális fókuszt rendeznek Japánban. 2009 májusában újra a régi fényében fog tündökölni a Római Magyar Akadémia lodzsája, de "jó esély" van arra is, hogy Párizsban Collegium Hungaricumot hozzanak létre - folytatta.

Beszámolt arról is, hogy jövő héten nyitják meg Horvátországban a dubrovniki fesztivált, 2009-ben Kairóban a 100 éves magyar régészetet mutatják be, továbbá készülnek a 2010-es sanghaji világkiállításra is.

(OKM/MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok