2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb magyar ötlet vált valóra a francia fővárosban: XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején

2008. július 18.
Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója még februárban, a 39. Filmszemlén beszélt arról, hogy egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett "Silent Cinemával" tervezi bővíteni az Intézet programkínálatát. A módszer lényege, hogy a vászonra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a Párizs szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon.
Az ötlet gyakorlattá nőtte ki magát. Eddig 21 magyar rövidfilmet és 3 magyar nagyjátékfilmet népszerűsített az extrém mozizás élményével a PMI. A tervek közt szerepel egy nemzetközi művészmozi beindítása is, amelyhez talán a "legjobbkor jött", hogy az Európai Unió néhány napja aláírta a magyar filmtámogatás 2013 végéig tartó programját.

Június 20. péntek, június 27. péntek, július 18. péntek. Péntek: ez a hívószó. Ilyenkor mindenki jobban ráér lazítani és a későn fekvés sem okoz másnap gondot. A Párizsi Magyar Intézet még este 10-kor is nyitva van. Olyannyira, hogy ekkortól kezdhetnek újra szállingózni a vendégek, csak ezúttal nem a kiállító- vagy a koncertterembe, hanem fel a tetőteraszra. Ahol a gyertyafényben fürdő asztalokon már sorjáznak a borospoharak, tele a szponzoroktól, a Hilltop Kft-től és Bormarketing Ügynökségtől kapott magyar nedűkkel. A vetítés csak este 11 órakor kezdődik, mert Párizsban egy órával később sötétedik, mint Magyarországon, s a mozi szabad ég alatt, a csillagok fényénél indul be.

A PMI és a vetítésekért felelős csapat együtt választották ki a filmeket. A BuSho, a Budapest Short Filmfesztivál, azaz "budapesti rövid" filmfesztivál alkotásai közül 21 művet, valamint Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentum filmjét, Pálfi György első játékfilmjét, a Hukkle-t és ezúttal Antal Nimród Kontroll című filmjét mutatta be eddig a Párizsi Magyar Intézet "Silent Cinema" sorozatában. Mindhárom munka több mint egy tucat nemzetközi díjjal büszkélkedhet! Derdák András, a kulturális képviselet vezetője elmondta, hogy mindkét műfaj bemutatásának megvannak az előnyei: "Míg a rövidfilmek egymás utáni vetítésekor az egyes etűdök után ki-ki a saját ritmusában felállhat nyújtózni vagy csevegni a barátaival, hogy aztán újra bekapcsolódhasson, amikor kedve tartja, addig a nagyjátékfilmek idején például hozhat egy pohár bort magának a mini-büféből vagy rágyújthat, hisz szabad levegőn van és elég messze a többi nézőtől ahhoz, hogy a vendégeink ne zavarják egymást még a füstöléssel sem." A vetítésekre főként a 25-40 éves korosztály volt kíváncsi, de nyugdíjasok is ültek a nézők között - a késői időpont ellenére.


A Párizsi Magyar Intézet egyik fő célkitűzése, hogy a magyar filmművészet nagyobb teret nyerjen a nemzetközi piacon. Az épületre átalakítások várnak, erre az évre tervezi saját mozitermének felújítását, hogy egy körülbelül 50 férőhelyes, foteles, retró hangulatú művész mozivá alakítsa. A cél, hogy az eddig filmklubként működő helyiség egy magyar filmeket is bemutató új, közép-kelet-európai artmozivá nője ki magát. Az ötlet nyomán négy helyi intézet: a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar a saját filmjeit tűzi majd programra a rendszeres vetítéseken. Ezzel megoldást lehet találni két komoly problémára is: külön-külön egyik nemzet sem rendelkezik elegendő francia felirattal ellátott saját alkotással, valamint külön-külön sokkal nehezebb felkelteni a Nyugat-Európában gondolkodó francia közönség érdeklődését is.

A tervek szerint az állandó mozi az év második felében indulhat. A termet be kívánják jegyezni, mint francia művészmozit, és a V4 nevet kapná, ami a visegrádi együttműködésre utal. A francia fővárosban nyíló új vetítőterem lehetőséget kínál a magyar filmek megismertetésén túl a magyar filmesek bemutatkozására is. A PMI a közönségnek szóló vetítések mellett rendszeres fórumot kíván szervezni a filmek alkotói és a francia producerek számára.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok