2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vasarely nevét kapja a Párizsi Magyar Intézet új kortárs galériája

2008. november 7.
Tovább folytatja modernizációját a Párizsi Magyar Intézet (PMI): a nemrég kialakított kiállító terem "Vasarely Galériává" alakul. A főleg óriás textiljeiről híressé vált művész eredeti munkáit tekintheti meg a párizsi közönség. A 49 olaj- és temperafestményt a pécsi Vasarely Múzeum és az Aix en Provence-i Vasarely Alapítvány, valamint három francia magángyűjtő bocsájtotta a PMI rendelkezésére. A magyar képzőművészet egész hónapban az érdeklődés középpontjában marad Franciaországban: november 21 és 24 között rendezik meg a strasbourgi St-Art-t, vagyis a Szent Művészet európai kulturális vásárát, ahol idén Magyarország a díszvendég.
A magyar származású Victor Vasarelynek, az OpArt stílus meghatározó alakjának képeiből válogatott kiállítás nyitja meg a PMI új kortárs galériáját november 7-én. Vasarely, akit Franciaországban ugyanúgy ismernek, mint Magyarországon, akinek képei a legnagyobb francia múzeumok gyűjteményében szerepelnek, akinek művei mellett a párizsi Montparnasse pályaudvaron naponta elsétál több ezer ember, ő, Vasarely lesz a "kapocs". Kapocs a múlt és a jelen nagy művészei között, olyan kortárs művészek között, akiket még nem ismer, illetve nem eléggé ismer a francia közönség, és akiknek műveit bemutatja majd a Galéria. A vasfüggöny mögött anno elrejtőzött művészektől a kortárs szakmabeliekig a PMI pozícionálni kívánja a magyar művészetet és művészeket időben és térben - a látogatóknak és a szakmának egyaránt.

A névadó-megnyitó alkalmából Párizsba látogat Tasnádi Péter, Pécs polgármestere is, hogy egyúttal meghirdesse a Pécs 2010 kampányának franciaországi beindítását. Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert várost a pécsi Vasarely Múzeum képviseli, amelynek megnyitásakor 1976-ban, Vasarely maga adományozta a kiállításra kerülő képeket, hogy így adjon átfogó képet művészeti korszakairól. Ezek közül 37 került most Párizsba, a galéria megnyitójára és első kiállítására. A képeket Sárkány József, a pécsi múzeum igazgatója választotta ki. "A festmények legtöbbje eredeti tempera és olajfestmény, így különösen értékesek, később ezekről a műveiről vették a mintát az óriási textiljeihez" - mondja Sárkány József.


A galéria megnyitása alkalmából Ecsedi-Derdák András intézetigazgató kezdeményezésére "correspondance: budapest" névvel, az OKM-NKA miniszteri keretének támogatásával egy újszerű kurátori program is kezdetét veszi: évente egy kurátor kap majd lehetőséget arra, hogy - a PMI szakmai felügyelete mellett - kialakítsa a Vasarely Galéria programját. A cél a kortárs magyar képző-, ipar- (design, fashion, animáció és videó) alkotóinak és alkotásainak bemutatása, szoros szakmai együttműködésben a francia művészeti szcéna szereplőivel, intézményekkel, független kurátorokkal, szervezőkkel és Franciaországban élő művészekkel. A kurátor feladata lesz, hogy a lehető legszélesebb spektrumban mutassa be a magyar művészeteket a francia közönség számára. "Ezzel a gesztussal is szeretnénk nyitni a kortárs képzőművészet felé" - magyarázza az igazgató.

November 21-én veszi kezdetét Strasbourgban az európai kortárs kulturális vásár, a St-Art, amely ebben az évben Magyarországot és a magyar képzőművészetet állítja központjába. 400 négyzetméteren 3 magyarországi galéria - a Deák Erika Galéria, az ACB Galéria és a Nessim Galéria - anyagából készült válogatást láthatunk. A XX. század elején alkotó legnagyobb magyar fotográfusok, Brassa, André Kertész és Svéd István fotóit, valamint kortárs magyar művészek alkotásait: Forgács Péter video installációit, Révész László rajzait, Szépfalvi Ágnes festményeit, Moizer Zsuzsa aquarelljeit és Gyenis Tibor fotóit mutatják be, a Párizsi Magyar Intézet támogatásával. A Lázár Eszter művészetkritikus által összeválogatott, eddig kiadatlan művészeti videók között megtalálhatjuk Esterházy Marcellét is, aki a világ legnagyobb fotográfiai-műtárgy vásárának számító "Paris Photo"-n is jelen lesz képeivel idén novemberben, csakúgy, ahogy Barakonyi Szabolcs, a tavaly Lucien Hervé díját elnyert fiatal fotográfus.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok