2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Hiller István moszkvai megbeszélésein

2008. február 27.
Oktatási, tudományos és kulturális vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter orosz partnereivel szerdán véget ért kétnapos hivatalos moszkvai látogatása során.
A miniszter magyar újságíróknak elmondta, hogy az Alekszandr Szokolov kulturális és tömegkommunikációs miniszterrel, valamint az Andrej Furszenko oktatási miniszterrel folytatott megbeszélésein nagy érdeklődést tapasztalt a Magyarországgal való kapcsolatok iránt, noha a találkozókra csak néhány nappal az oroszországi elnökválasztás előtt került sor.

A kulturális tárca vezetőjével szó volt egyebek között a finnugor népekkel való kapcsolattartás kérdéseiről, és a június végén Hanti-Manyszijszkban tartandó finnungor találkozóról, amelyre meghívták Hiller Istvánt is. Megállapodtak a Magyar Pontok hálózatának fejlesztéséről, a Zeneakadémiák együttműködéséről és a magyar irodalom további alkotásainak orosz nyelvű kiadásáról.

Hiller István kijelentette: a magyar kultúra hídfőállása Oroszországban a magyar kulturális intézet, amelynek tevékenységéről csak a legnagyobb elismeréssel szólhat, olyannyira, hogy tervbe vette az intézet lehetőségeinek bővítését.

Az oktatási miniszterrel az összeomlott régi ösztöndíjrendszer helyén kiépítendő újról tárgyalt, azzal a szándékkal, hogy első sorban a mesterképzésre összpontosítva minőségileg is új együttműködés alakuljon ki. Hangsúlyozta azonban, hogy a minisztérium természetesen csak a feltételeket teremheti meg az autonóm egyetemek számára.

Hiller István utalt arra, hogy Oroszország, akárcsak Magyarország részt vesz a bolognai folyamatban, és az oktatási együttműködés fejlesztésével ilyen módon Magyarország mintegy úttörő szerepet vállal az Európai Unióban.

Természetesen szó volt az orosz nyelv magyarországi oktatásáról, tekintettel arra, hogy a gazdaság a jelenleginél jóval több oroszul tudó emberre tart igényt - mondta.

Hiller moszkvai megbeszélése nyomán megalakul és folyamatosan egyeztető fórumként szolgál majd az oktatási, kulturális és tudományos vegyes bizottság, és a tárcák közötti együttműködést rögzítő, idén lejáró hároméves megállapodás következő három évre szóló megújítását a legújabb tervek és elképzelések alapján dolgozzák majd ki.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok