2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Videoművészek munkái peregnek a berlini Collegium Hungaricumon

2008. október 18.
A berlini Medienfassaden Festival (Homlokzati Médiafesztivál) egyik kiválasztott helyszíne a Collegium Hungaricum (CHB), amelynek 40 négyzetméteres kivetítőjén szombattól november 3-ig videoművészek munkái peregnek.
Collegium Hungaricum

A fesztivál egy új kiállítási és médiaforma, amely digitális mozgóképek integrálásával foglalkozik az építészetbe és a városi térbe.

Berlini művészek és médiadesignerek kifejlesztettek egy olyan innovatív programot, amelynek segítségével előre kiválasztott médiahomlokzatokra vetítenek.

A német főváros három jellegzetes épülete: az O2 telefontársaság hatalmas stadionja, a Gasometer, a német gázművek egykori épülete, amely ma multifunkcionális eseménycsarnok, és a SAP szoftvercég új épületének homlokzati felülete mellett a Collegium Hungaricum, a magyar kulturális központ új épületének hatalmas kivetítőjét választották a fesztivál helyszínéül.

Can Togay János, az intézet igazgatója azt is elmondta az MTI-nek, hogy a seregszemle zsűrije kiválasztotta a szereplési lehetőséghez jutó videoművészeket, s közülük nyolcan a Collegium Hungaricum nagy kivetítőjét fogják használni. Az igazgató megemlítette, hogy a művészek 80 százaléka pályázott a CHB-ra.

Sötétedés után kezdődik a vetítés, s egész éjszaka tart. A ház álma című munka arról szól, hogy egy nagy emberi szemben látni a napközbeni eseményeket, egy-egy programot, amiről a ház álmodik. A takarítónő éjszakája című videofilm nyomon követi az asszonyt, amint rendbe rakja az épület szobáit - avatta be az MTI-t a vetítések tartalmába az igazgató, hozzátéve, hogy már a forgalmas és élénk Unter den Lindenről is látni a CHB új épületét és a vetítést.

Collegium Hungaricum

A Homlokzati Médiafesztiválnak köszönhetően Can Togay Jánost, a CHB igazgatóját meghívták egy kerekasztal-beszélgetésre, amelynek témája: az építészet, mint a művészetek és a média legfrissebb tere, és felkérték, fejtse ki nézeteit a publikus térben zajló művészet új lehetőségeiről.

Berlin a Homlokzati Médiafesztivált jövőre nemzetközivé akarja szélesíteni - jegyezte meg az igazgató.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok