2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Világok találkozása a Római Magyar Akadémián

2008. február 25.
Incontri No.1. (Találkozások) - Korea és Közép-Európa címmel képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton a Római Magyar Akadémián.
A kiállításon Közép-Európa fiatal-középkorú művészei adnak randevút a világ más részén élő alkotóknak. 10 képzőművész: olasz, szerb, bosnyák, magyar, szlovák és öt dél-koreai fotóit, szitanyomatait, festményeit, szobrait láthatják az érdeklődők április közepéig a Római Magyar Akadémián - mondta a tárlat kurátora, Hegyi Lóránd művészettörténész az MTI-nek.

Maurizio Savino olasz festő a befogadó országot képviseli, Pinczehelyi Sándor emblematikus munkája a Sarló és kalapács, valamint folytatása, az üres kéz lesz a galéria falán, jelezve, hogy politikai szimbólumok nélkül is létezik politikai összetartozás.

Mihael Milunovic belgrádi művész négy hatalmas, színes fotóján a szerb főváros épületei látszanak és ő maga katonai álöltözékben. A képek a vártnál is aktuálisabbak - jegyezte meg a kurátor.

Andelic Galic szarajevói képzőművész ugyancsak két nagy fotográfiával képviseli a boszniai létet. Az egyik képen fehér csuklyás Ku-Klux-Klan figura bosnyák viseletbe öltözött nőt ad össze egy szerb népi öltözékben pompázó férfival. Hegyi Lóránd szerint ezek a fotók radikálisan fogalmazzák meg a vallások közötti kapcsolatokat.

Erik Binder, a művészek közül a legfiatalabb Pozsonyból érkezett, s ironikus, narratív akvarelljeivel az új vizuális jelrendszert és a nyitottságot képviseli.

A koreaiak közül Noh Sang-Kyon és Chun Sung-Miung szobrokkal van jelen csakúgy, mint Yee Sookyung művésznő, aki töredékekből építi föl szobrait, mintegy átjárva a különböző struktúrák között. Soonja Han festő, grafikus Párizsban él.

A kiállítás műfajilag vegyes és nagyon nyitott - összegezte Hegyi Lóránd a műveket.

A Római Magyar Akadémia képzőművészeti életének felpezsdítésére Kovács Péter igazgatóval együtt kitalálták, hogy alapvetően dialógust szeretnének kialakítani Közép-Európa és a világ más részei között, így a magyar szereplők mellé a mindenkori meghívott Olaszország lesz, mert az olasz művészet nem homogén nemzeti kultúra, és esetenként a világ más tájain élő művészeket keresnek meg.

Hegyi Lórándnak az a véleménye, hogy a globalizációs tendenciák a felületes, gyors sikereket segítik, míg aki nincs benne a legújabb áramlatokban, arra úgy tekintenek, mint aki nem is létezik, holott a globális világ regionális értékekből épül fel. Ezért érdekes újra Közép-Európa.

A térségben a kis népek, kultúrák, nyelvek évszázadokon át megmaradtak s keveredtek, s most a kurátor keverni kívánja ennek a régiónak a művészetét Koreával. A tárlaton sok figuratív munka szerepel, ez azt jelzi, hogy fölerősödött a narratív, az elbeszélő művészet. Komplex és érdekes az anyag, amelyből érződnek a különbségek is - tette hozzá.

Az Incontri elnevezésű kiállítást évente három-négy alkalommal kívánja megrendezni az Akadémia - mondta el még Hegyi Lóránd, aki a Saint-Étienne-i Modern Művészeti Múzeum igazgatója. A múzeumban található Franciaország második legnagyobb modern gyűjteménye, 15 ezer műtárgy, köztük Picasso, Léger, Dubuffet, Kandinszkij munkái.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok