2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején

2008. február 1.
Egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett Silent Cinemával bővíti eddigi repertoárját a Párizsi Magyar Intézet (PMI). A módszer lényege, hogy a vászonra, ill. házfalra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a francia főváros szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon. A magyar filmeket ezután az extrém mozizás élménye is népszerűsítheti külföldön.
A Párizsi Magyar Intézet egyik célkitűzése, hogy a magyar filmművészet nagyobb teret nyerjen a nemzetközi piacon. Ennek megvitatására nyújt remek lehetőséget a 39. Magyar Filmszemle. A PMI javaslatára a Balassi Intézet - amely összefogja a 19 külföldi magyar intézetet - meghívta a filmes szakmát egy barátságos eszmecserére a magyar filmek nemzetközi megjelenéséről. Most először kerül sor arra, hogy a magyar filmesek (rendezők, producerek), az összes külföldi magyar kulturális intézet vezetője, valamint az újonnan kinevezett kulturális szakdiplomaták egy kerekasztal-beszélgetésen megvitassák az együttműködés lehetőségeit. A különleges találkozót február 2-án, szombaton 12 órakor a Mammut bevásárlóközpont mozijának nagytermében (III. emelet I.) tartják. A rendezvény a szakma és a sajtó számára nyilvános.

A beszélgetés legfontosabb kérdése, hogyan kerülhetnek be a magyar filmek a külföldi mozihálózatokba. Derdák András, a PMI igazgatója szerint nem elég a magyar intézetnek csupán a saját önálló filmklubját megtartani. A hangsúlyt a koprodukciós alkotások megvalósítására kell helyezni, amelyekben a nemzetközi partnerek az első lépésektől (a forgatókönyvírástól) kezdve egészen a forgalmazásig részt vesznek a munkában. Ez ugyanis nagyobb garanciát biztosít arra, hogy a magyar filmek bekerüljenek a külföldi nagy mozikba, és hogy rendezőik is viszontlássanak valamit a forgalmazás profitjából, hisz ekkor már mindkét fél érdekelt a valódi sikerben. Hozzátette, szerinte a legfontosabb adottság, hogy az intézetek az együttműködések megvalósulásához képesek terepet nyújtani azzal, ha összehozzák a magyar alkotókat a külföldi filmesekkel.

A magyar intézet a székhelyén, Párizsban is igyekszik helyet biztosítani az ilyen "nagy találkozásoknak". Az épületre átalakítások várnak, mert többek között erre az évre tervezi saját mozitermének felújítását, hogy egy körülbelül 40 férőhelyes, foteles, retró hangulatú művészmozi várja a vetítésekre a nézőket. A tervek között szerepel egy magyar filmeket is bemutató új művészmozi beindítása az év második felében. Az ötlet nyomán négy helyi intézet: a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar a saját filmjeit tűzi programra a rendszeres, napi két vetítésen. A termet be kívánják jegyezni, mint francia művészmozit, és a V4 nevet kapná, ami a visegrádi együttműködés fontos kulturális vonatkozására utal. Derdák András elmondta, az új mozi célja fókuszálni a figyelmet ránk, valamint közösen bemutatni a kelet-európai országok különbségeit úgy, hogy a történelmi és kulturális különbségek is egyértelművé váljanak. A francia fővárosban nyíló új mozi lehetőséget nyújt a magyar filmek megismertetésén túl, a magyar filmesek bemutatkozására is. A PMI a közönségnek szóló vetítéseken kívül rendszeres fórumot kíván szervezni a filmek alkotói és a francia producerek párbeszédének elősegítésére.

A PMI azonban nemcsak a szakma felé kíván nyitni, hanem az ínyenc közönség felé is. Egy úgynevezett "olvasó kávézó", Café lecture is szerepel a tervek között, amely a könyvtár állományának egy részével közösen csábítja majd a betérőket arra, hogy asztaloknál ülve is ismerkedjenek a magyar kultúrával.

A PMI mozival kapcsolatos elképzelései közül az egyik legizgalmasabb a tetőre tervezett Silent Cinema. Az intézet és a vetítésekért felelős csapat együtt választják ki az alkotásokat. A Silent Cinema megvalósítása iránt érdeklődik több másik külföldi magyar intézet is. Elképzelhető, hogy hasonló vetítésekre sor kerül Berlinben, Brüsszelben, Pozsonyban vagy Stuttgartban is. Ez újabb állomása lehet a magyar intézetek együttműködésének a közös Zene Ünnepi pályázatot követően.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok