2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Zeneakadémia - az új generáció sikerei Moszkvától Pekingig

2008. június 3.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős növendékének, Takács Zsuzsának és Fülei Balázsnak a koncertje zárja hétfőn este Sencsenben a kínai magyar kulturális évad eseményeit - jelentette be Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára Budapesten, a Zeneakadémia hétfői sajtótájékoztatóján.
A szakállamtitkár hangsúlyozta: egy ilyen eseménysorozat mérlege akkor mondható egyértelműen pozitívnak, ha a visszahívások megindulnak.

Mint mondta, a Zeneakadémia számára teljes a siker, mert a sanghaji konzervatóriummal, Kína legrégebbi ilyen intézményével már létrejött a hosszú távú kapcsolat, a hongkongi művészeti egyetem vezetői pedig novemberben érkeznek Budapestre, hogy megállapodjanak az együttműködésről a magyar intézménnyel.

Július 17-18-án Pekingben, a Musicathlon című koncertsorozat keretében egy nemrégiben felújított, ezer személyes hangversenyteremben mutatkozhat be a Zeneakadémia. A fesztiválon összesen 10 kiváló nemzetközi akadémia növendékei szerepelnek, a többi között a New York-i Juilliard School, a londoni Royal Academy of Music, a helsinki Sibelius Akadémia és a salzburgi Mozarteum hallgatói.

Magyar színekben Tömösközi László (ütős), Farkas Gábor (zongora), valamint Lajkó István (zongora) és Várdai István (cselló) ad koncertet. Július 17-én este a növendékek közös hangversenyén többek között Liszt-, Bartók-, Kodály- és Dohnányi-művek hangzanak el.

Jövőre Japánban mutatkozik be a magyar kultúra - mondta el Bogyay Katalin, hozzátéve, hogy már megegyezett Batta András rektorral: fontos program lesz a Zeneakadémia zenekarának fellépése a távol-keleti szigetországban.

Májusban Moszkvában aratott sikert az intézmény 80 tagú kórusa - hangzott el a sajtótájékoztatón. Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekarával közösen adták elő Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című művét, valamint a Psalmus Hungaricust, amelyet 1947 óta nem játszottak az orosz fővárosban.

A koncert gondolata még tavaly, a Kodály-év kapcsán fogalmazódott meg, majd idén februárban Tigran Alihanov, a moszkvai konzervatórium rektora és Batta András - felelevenítve a két zeneművészeti egyetem korábbi, mélyen gyökerező kapcsolatát - együttműködési szándéknyilatkozatot kötött.

Mint azt Batta András elmondta, a hároméves terv szerint minden évben lesz egy nagyobb közös projekt: 2009-ben a moszkvai konzervatórium zenekara a többszörös versenygyőztes Banda Ádámmal adja elő Bartók hegedűversenyét. 2010-ben Erkel-év lesz, a nemzeti romantika jegyében Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet. 2011-ben közös hangversennyel ünneplik meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Emellett folyamatosan szerveznek mesterkurzusokat, kamarakoncerteket, illetve tanárok cseréjére is sor kerül.

A nemzetközi projektek sorában a következő Olaszországba viszi a Zeneakadémia hallgatóit: június 4-én és 5-én Rómában, a Sapienzia Egyetemen és a Római Magyar Akadémián játszanak. A historikus koncert műsorát Domokos Zsuzsa, a Zeneakadémia Liszt Múzeumának igazgatóhelyettese állította össze Liszt Ferenc és magyar kortársai, tanítványai műveiből.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok