2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bársony Péter és Gulyás Márta szonáta estje Londonban

2009. február 24.
Újabb érdekes esttel jelentkezett a Hétfői Zeneszalon, a Londoni Magyar Kulturális Központ népszerű komolyzenei programsorozata. Február 23-án Bársony Péter brácsaművész és Gulyás Márta zongoraművész szonáta estjén több olyan művet is élvezhetett a közönség, mely először hangzott el a szigetországban.
A Londoni Magyar Kulturális Központ által indított hétfői zeneszalon sorozat februári vendégei Gulyás Márta zongoraművész és Bársony Péter brácsaművész voltak. A színes repertoárban többek között Weiner Lászlótól és Hubay Jenőtől szerepeltek művek.

A műsoron először Weiner László, a II. világháborúban fiatalon meggyilkolt magyar zeneszerző 23 éves korában írt darabja, Szonáta brácsára és zongorára volt hallható. Weiner László özvegye, Rózsa Vera egyébként a mai napig Londonban él.

A hangverseny második műsorszáma szintén először hangzott el Nagy-Britanniában: Hubay Jenő En Conte, Maggiolata és az Op 14-es Ballade. A balladát Huszár Lajos rekonstruálta.

Bársony Péter és Gulyás Márta 2002 óta folyamatosan lép fel közösen kamarazenei koncerteken. A művészpáros közösen készítette azt a holokauszt magyar zeneszerző-áldozatainak műveit bemutató lemezt, mely In Memoriam címmel 2008 év végén jelent meg a Hungaroton gondozásában. A páros egyébként márciusban újabb közös lemez kiadására készül, melyen Hubay Jenő brácsadarabjai lesznek hallhatóak.


Bársony Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem brácsa szakán szerzett művészdiplomát. Számos mesterkurzuson vett részt, rendszeresen koncertezik belföldön és külföldön, rangos nemzetközi fesztivál résztvevője. Fiatal zeneszerzők (Horváth Balázs, Durkó Péter, Gyöngyösi Levente) ajánlották neki darabjaikat.

Gulyás Márta tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban végezte. Több rangos zongoraversenyen ért el komoly eredményt, a hazai hangversenyélet Liszt-díjas, meghatározó művészegyénisége. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, ahol főleg kamarazenét tanít, valamint a madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora.




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok