2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Dijoni vadak, bordeaux-i bizsergés

2009. március 27.
Idén tavasszal két újabb francia város, Bordeaux és Dijon kerül a kortárs magyar kultúra "térképére". Míg Bordeaux-ban magyar interferenciák bizseregtetik a népet, Dijonba megérkeztek a magyar vadak.
A Párizsi Magyar Intézet - Collegium Hungaricumként - nem csupán a francia fővárosban képviseli a hazai kultúrát, oktatást és tudományt, hanem egész Franciaországban. Ennek megfelelően - együttműködve a Magyar Nagykövetséggel és a szakattasékkal - rendszeresen szervez és támogat rendezvényeket a legfontosabb vidéki nagyvárosokban, kapcsolatokat teremt az egyetemekkel és a kulturális szervezetekkel.

Erre jó példa az idén második alkalommal megrendezésre kerülő bordeaux-i "Magyar interferenciák" című rendezvénysorozat. A Balassi Intézet anyagi támogatásával a helyi egyetem lektora, Varga Róbert szervezi az egyhetes fesztivált, amelyet Cseh Gabriella, a főleg az autonóm riport műfajában alkotó, 2007-ben André Kertész ösztöndíjat kapott fotográfus és Fréderic Desmesures francia sajtófotós közös kiállítása nyit meg. A kifejezetten erre az alkalomra készült képek témája: Budapest és Bordeaux, azaz a "Folyóparti városok".

"Párizs kisugárzása, az ottani markáns magyar jelenlét nem feltétlenül ér el Bordeaux-ig, így fontos, hogy ebben a nyugat-franciaországi nagyvárosban külön is bemutatkozhassanak művészeink" - magyarázza Varga Róbert, lektor.

Az eseménysorozat remek alkalom arra is, hogy Ecsedi-Derdák András, a párizsi kulturális attasé találkozzon az egyetem új vezetésével, tovább erősítve a magyar lektorátus szerepvállalását.

Ízelítő a programból:

"Hommage a Fejtő Ferenc" címmel az életének 98. évében tavaly elhunyt író-újságírónak, történésznek konferencia és filmvetítés keretében állítanak emléket a szervezők. Bartis Attila - akinek Séta című könyvét két hete publikálták Franciaországban - Almássy Évával közösen tart "Kölcsönvett nyelv" címmel irodalmi beszélgetést. Nikolényi Gergely és Futaki Attila pedig az első Franciaországban kiadott magyar képregényt, a "Spirált" népszerűsíti. Szász János Ópium, avagy egy őrült nő naplója, illetve Alföldi Róbert Nyugalom című filmjeit vetítik le a közönségnek. A fesztivál árpilis 4-én a Hangfestők trió fellépésével zárul. A Párizsi Magyar Intézetbéli koncertjük után Bartók Eszter, Sinha Róbert és Vidák Róbert triója spanyol flamencóval ötvözött magyar népdalfeldolgozásokból álló műsort mutat be Bordeaux-ban.

Míg Bordeaux-ban április elején befejeződik a fesztivál, Dijonban akkor kezdődik csak igazán a "tánc". Illetve a táncon kívül szinte minden. A június 15-ig megtekinthető "Magyar vadak" kiállítás harmadik és egyben utolsó állomásához érkezett. A dél-franciaországi Céret és az északi Cateau-Cambrésis után, ahol összesen 82 ezren látták a kiállítást, most Dijonban állítják ki azt a 116 festményt és 44 rajzot, amelyeket Magyarországon 2006-ban mutatott be a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállítás "Matisse és barátainak" festményeit konfrontálja a magyarok - többek között Czóbel Béla, Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos és Ziffer Sándor - által készített művekkel. A tárlat, amelyet Nikicser László nagykövet és a város vezetősége közösen nyitottak meg, országszerte óriási reklámot kapott: kirakatokban, buszok oldalán és óriásplakátokon hirdetik Magyarország alkotóit, művészeit.

Május 16-án a dijoni színházban Pintér Béla Parasztoperáját, a Science-Po egyetemen pedig Magyarország történelméről és zenéjéről, illetve a párizsi fauvizmusról és a közép és kelet-európai expresszionista irányzatokról szóló előadásokat hallgathatják meg. A mozi Dijonban sem maradhat ki a műsorból: Pálfi György, a Taxidermia és a Hukkle rendezőjének filmjeiből tekinthetnek meg válogatást a nézők.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok