2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Dokumentumfilmek vetítésével indult a Check the Gate '09 - Második Magyar Filmfesztivál Londonban

2009. június 26.
A június 25-i hivatalos megnyitó előtt, a Check the Gate filmfesztivál részeként két dokumentumfilmes estét élvezhettek a Londoni Magyar Kulturális Központ látogatói. Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete került levetítésére június 23-án, szerda este, majd csütörtökön Almási Tamás Meddő című filmjét mutatták be a szervezők.
Az idei fesztivál fókuszában a rendszerváltás áll, annak 20. évfordulója alkalmából. A nemzetközi kurátorok által összeállított játékfilmes program igyekszik bemutatni a '89 előtti és utáni világot is, hogy érzékelni és értékelni lehessen, mit is jelentett valójában a rendszerváltás.
 
A tavalyi évhez képest újdonságot jelentenek a dokumentumfilmek, melyek alapvetően hozzátartoznak a korszakhoz. Június 23-án a Londoni Magyar Kulturális Központban került levetítésre Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című műve, aminek segítségével az egykor szigorúan titkos kulisszák mögé láthattunk, majd 24-én, csütörtökön Almási Tamás Meddő című filmjével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A vetítéseket előadások és beszélgetések kísérték a rendszerváltásról, illetve a magyar dokumentumfilm 90-es évekbeli virágzásáról és jelenlegi helyzetéről.
 
Az első dokumentumfilmes estén Papp Gábor Zsigmonddal Jonathan Stoneman, a BBC World Service egyik vezető munkatársa beszélgetett a propaganda jelentőségéről. Jonathan Stoneman diplomataként több évet töltött Magyarországon a rendszerváltást megelőzően, így első kézből szerzett tapasztalatait is megosztotta a közönséggel. Csütörtökön a Magyar Rádióból is jól ismert londoni tudósító, Tóth Vali mutatta be Almási Tamást, majd a dokumentumfilm levetítése után ő vezette a rendszerváltás hatásairól szóló beszélgetést. A dokumentum esték, a fesztiválhoz kapcsolódó politikai fénykép és plakát kiállítás is azt a célt szolgálja, hogy a brit közönség számára megfelelő háttérinformációt nyújtson a rendszerváltásról, és egyszerűbbé tegye a korszakról szóló magyar filmek befogadását.
 
Tóth Vali, Almási Tamás és Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója (Fotó: Pap Ida)
Tóth Vali, Almási Tamás és Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója (Fotó: Pap Ida)
 
A játékfilmek vetítése június 25-én vettei kezdetét a Made in Hungaria bemutatásával a fesztivál helyszínén, az ICA-ben. A hivatalos megnyitón és az azt követő ünnepségen részt vett Csák Ferenc, az OKM nemzetközi szakállamtitkára is.
 
Check the Gate '09 kiállításoka londoni Kortárs Művészeti Központban (Institute of Contemporary ARTS - ICA)
 
A tavalyi évhez hasonlóan a londoni magyar filmfesztivált különböző kapcsolódó kiállítások vezetik be, és kísérik egész júniusban.
 
A fesztiválnak helyet adó Institute of Contemporary Arts épületében a múlt hét óta láthatóak a programban szereplő játékfilmek eredeti és nemzetközi plakátjai, valamint egy politikai hiretésekkel és rendszerváltással foglalkozó kiállítás a Heti Világgazdaság híres borítóival. A '89-es és '90-es számok legbeszédesebb címoldalai a HVG jóvoltából állnak rendelkezésre. A plakátok egész júniusban minden nap megtekinthetők az ICA-ben.
 
Dokumentumfilmek vetítésével indult a Check the Gate '09 - Második Magyar Filmfesztivál Londonban
 
A fesztivál ideje alatt további két fotókiállítás várja majd a Magyarország és a magyar film iránt érdeklődőket. A Londoni Magyar Kulturális Központban az MTI egyik '89-es gyűjteménye, a Pán-Európai Pikniket és egyéb rendszerváltó eseményeket bemutató fotók láthatók majd.
 
A fesztivál helyszínén pedig az idei év védnöke, David Korda és családja előtti tisztelgésként egy exkluzív Korda Sándor fotó- és plakátkiállítás lesz látható a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok