2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Előadássorozat indul a lengyel-magyar kapcsolatokról a Varsói Magyar Kulturális Intézetben

2009. február 10.
Lengyelország és Magyarország a XX. században címmel indul előadássorozat csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézetben; a havi rendszerességgel jelentkező "gondolatfórum" első előadásán Maciej Kozminski történész professzor a lengyel és a magyar rendszerváltást elemzi.
Maciej Kozminski 1990 és 1996 között Lengyelország budapesti nagykövete volt, tanított a varsói tudományegyetemen és dolgozott kutatóként a Lengyel Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében. Jelenleg a Collegium Civitas Diplomáciai Intézet igazgatója, s több tanulmánya jelent meg Magyarország és Közép-Kelet-Európa történetéről - mondta Jerger Krisztina, a varsói magyar intézet igazgatóhelyettese az MTI-nek.

Gordon István igazgató tájékoztatása szerint a "gondolatfórum" előadásai mellett irodalmi esteket és havi rendszerességgel magyar-lengyel műfordítói találkozót is szerveznek. A képzőművészetek kedvelőinek pedig Párbeszéd címmel rendeznek kamaratárlatot kortárs magyar és lengyel alkotók munkáiból.

A film szerelmeseit keddenként várják az intézetbe: az Art kino címet viselő, magyar alkotásokat bemutató sorozatban elsőként Mészáros Márta egy filmjét láthatja majd a varsói közönség a rendező jelenlétében. A bevezető beszélgetést a filmjeiben gyakran szereplő Grazina Sapolowska színésznő vezeti.

Áprilisban indul az Egy kis kávéházi zene című sorozat, amelyben szombatonként zömében dzsesszmuzsika szól majd - sorolta az idei évre tervezett programokat Gordon István.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy hatalmas sikerrel zajlott a december elején birtokba vett új intézetben megrendezett első igazi rendezvényük. A január 27-i Márai-estre, amelyen a Teresa Worowska fordításában megjelent Eszter hagyatéka című regényt mutatták be, annyian voltak kíváncsiak, hogy a kiselőadóba be sem fért a közönség, sokan pótszékeken, az egyetemisták a padlón ültek.

Gordon István kiemelte: idén június és október között a rendszerváltás lesz rendezvényeik központi témája. A magyar nagykövetséggel közösen rendeznek dokumentumfilm-vetítést, az Osztrák Intézettel pedig - történészek részvételével - kerekasztal-beszélgetést Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter szerepéről a "vasfüggöny" lebontásában.

Különleges program lesz a Barátság Napja, a lengyel és a magyar parlament közös rendezvénye március 23-án. Az esemény egyedülálló az európai törvényhozó testületek közötti együttműködésben - hangsúlyozta az igazgató.

Wroclawban az idei nemzetközi filmfesztiválon Magyarország lesz a díszvendég, 15 magyar alkotást fognak vetíteni, és külön programban Jancsó Miklós, a legendás rendező öt filmjét láthatja a közönség - emelte ki Gordon István, emlékeztetve arra, hogy a filmfesztivál alapítója és tulajdonosa, Roman Gutek a magyar kultúra, a magyar film szerelmese. Rendezett már például Tarr Béla retrospektív sorozatot, a tavalyi fesztiválra pedig meghívta Szemző Tibor Csoma című alkotását, amelynek Wroclawban tartották a világpremierjét.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok