2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Én városom/My City Budapest

2009. június 9.
Az Én városom/My City egy rendhagyó multikulturális fesztiválsorozat, amelynek fő célja, hogy Európa egy-egy városának kultúráját, jellegzetes helyszíneit és személyiségeit mutassa be - sajátos szemszögből. Az A38 Hajó és a Wilsonic-fesztivál összefogásának köszönhetően idén Pozsony Budapesten, Budapest pedig Pozsonyban vendégeskedik.
Mindkét helyszínen a könnyűzene a legfontosabb művészeti ág, olyan haladó irányzatokat képviselő zenekarok szerepelnek, akik a lehető legjobban tükrözik a városukban zajló szubkulturális tendenciákat. A My City fesztiválsorozat keretein belül eddig öt város mutatkozott be Budapesten (Prága, Varsó, Moszkva, Belgrád és Amszterdam), Pozsony a következő vendég. Három nap alatt tizenkét magyar zenekar és előadó lép fel a szlovák fővárosban. Az események június 10-től két helyszínen zajlanak, a zene mellett az építészet és az irodalom is a figyelem középpontjába kerül.
 
My City BudapestA pozsonyi SNP-téren található A4 Kulturális Központban este hatkor indul a program Simon Márk fotóművész Budapest fürdőváros című kiállításával. Az 50 perces, zenével kísért élő VJ prezentáció a 21. század vizuális nyelvét használva, a helyszínen forgatott képanyagot a magyar fürdőkultúra archív felvételeivel kombinálva, két fiatal szemszögéből mutatja be a budapesti fürdőket.
 
Ezután a fesztivál fővédnökei, Kőrösi Zoltán és Michal Hvorecký beszélgetnek. Kőrösi Zoltán regényíró, drámaíró, dramaturg, forgatókönyvíró. Műveit eddig hét nyelvre fordították le, Budapest nőváros című kötete 2004-ben Magyarországon az év könyve lett. Jelenleg a litera.hu című irodalmi internetes honlap főszerkesztője. Azt vallja, hogy az igazi próza az olvasó lelkében formálódik, és az a legjobb, ha ketten írják: az író és az olvasó.
 
Michal Hvorecký a kortárs szlovák irodalom egyik legjelentősebb alakja. Eddig négy regénye, két színdarabja és egy esszékötete jelent meg. Köteteit számos európai nyelvre lefordították, darabjait német és osztrák színházak is bemutatták. 2004-ben az University of Iowa írói kollégiumát vezette. Sokoldalúságára jellemző, hogy irodalmi tevékenysége mellett egyik alapítója és fáradhatatlan szervezője a pozsonyi Wilsonic elektronikus zenei fesztiválnak.
 
A beszélgetést követően a pozsonyi Azyl és a budapesti Busho rövidfilmfesztiválok díjnyertes filmjeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. Ezen a napon valószínűleg a kultikus Tudósok zenekar koncertje lesz a legérdekesebb zenei program a városban. Az underground zenei kommandó a 80-as években alakult, amikor vezetőjük, drMáriás megunva zeneakadémiai tanulmányait, eldöntötte, hogy jazz-, kortárs- és filmzenei tevékenysége után kibogozza az Ismeretlent az Adott pillanatból. Mivel a racionális ismereteket nem találta kielégítőnek, olyan embereket verbuvált egybe, akiknek ugyancsak napi bejárásuk volt saját tudatalattijukba. A történet folytatása ma már történelem.
 
A My City Budapest fesztivál fennmaradó két napjának helyszíne a Wilsonic fesztivál, közelebbről a főváros legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Summerclub Incheba.
 
A fesztivál támogatói Budapest és Pozsony önkormányzata, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete (Pozsony) és a budapesti Szlovák Intézet.
 
A rendezvény része a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete és a Védcölöp Alapítvány által indított, a szlovák-magyar viszony javítását célzó "Tegyük meg az első lépést" kezdeményezésnek.
 
A részletes program:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok