2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Finn és magyar egyetemisták közös tárlata a határnyitásról

2009. augusztus 24.
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Rajaton/Borderless/Határtalan című kiállítás a finn és a magyar képzőművészeti egyetem nyolc hallgatójának munkáiból pénteken este a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ U-Galériájában.
A kelet-európai rendszerváltás és a határnyitás 20. évfordulójára a helsinki magyar intézet fölkérte a finn és a magyar képzőművészeti egyetemet, hogy a hallgatók készítsenek közös tárlatot a témában, s nyissák azt meg a finn Művészetek Éjszakáján, pénteken este - mondta el az MTI-nek Márkus Ildikó, az intézet igazgatója.
 
Nem szokványos kiállítás "kerekedett", a látogatók gondolatébresztőnek tartották a látottakat - tette hozzá. A Magyar Képzőművészeti Egyetem két intermédia szakos hallgatója, Lehoczky Fanni és Tangl Edit rokonokat, ismerősöket interjúvolt meg a határnyitásról, a filmet csíkokra vágták, girlanddá alakították, s a papírokon egy-egy mondat szerepel üzenetként az interjúkból, a videón pedig pörögnek a képek.
 
Radics Márk IV. éves hallgató objekteket készített, az egyiken az utcaköveket olyan csomagolópapírba burkolta, amelyeken politikusok képei vannak. A másikon a kínai piacon beszerzett műanyag világító vörös csillagot átfestette, s lett belőle az Európai Unió sárga csillaga. A budapesti egyetem meghívására Szolnoki József dokumentumfilmes - aki a Pécsi Tudományegyetem kommunikációs szakán tanít - a rendszerváltáskor átragasztott címerekből készített egy fotót, s az úttörők 12 pontját, valamint a tízparancsolatot finnül fölolvastatta. Mindez egy régi iskolapadból szól, a falon tábla és a "hibridcímer" képe.
 
Márkus Ildikó beszélt a finn egyetemisták anyagáról is: Teemu Kivikangas európai video-útinaplót, Sirkku Ketola az európai nagyvárosok elhanyagolt "hátsó udvarait" felidéző fotókból kollázst készített. Bita Razavi, a finn egyetem iráni hallgatója a férfiak és a nők egyenjogúságának határait feszegeti: olyan tévéképernyőt csinált, amelyet függönnyel választott ketté. Filippo Zambon olasz hallgató a mozgáskorlátozottak szabadságértelmezéséről készített fotósorozatot.
 
A kiállítás szeptember 25-ig lesz nyitva a helsinki magyar intézetben, majd a tárlat Budapestre jön, a Képzőművészeti Egyetem Labor Galériájába.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok