2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István levele az ukrán oktatási miniszterhez

2009. december 9.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásával kapcsolatban.

 

Ivan Vakarcsuk úr részére,

Miniszter

Oktatási és Tudományügyi Minisztérium

Kijev

Ukrán Köztársaság

 

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Az országaink közötti jószomszédi viszony, a baráti kapcsolatok és az eredményes együttműködés jegyében, kérem, engedje meg, hogy az alábbiakban hívjam fel szíves figyelmét azokra a sorozatos intézkedésekre, melyek bevezetése a közelmúltban ismételten kiváltotta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériumának aggodalmát.

 

Ukrajnában a 12 éves középfokú oktatásra történő átállás új tantervek és tankönyvek bevezetését követeli meg. Sajnálatos módon mindez az őshonos ukrajnai nemzetiségiekre vonatkozóan diszkriminatív módon valósul meg. Ellentétben az ukrán tannyelvű iskolákkal, amelyek több érvényes tankönyvcsalád közül választhatnak, a kisebbségi, így a magyar nyelvű iskoláknak lefordítandó könyvek kiválasztása egyrészt esetlegesen történik, aminek következtében nincs biztosítva az egyes tantárgyak könyveinek folytonossága, másrészt ezeknek az iskoláknak nincs választási lehetőségük, hiszen egyetlen egy tankönyvet jelölnek ki számukra, s az is sokszor jelentős késéssel jut el a diákokhoz. A magyar iskolák 10. osztálya számára a megrendelő lap nyomtatványában csak az ukrán nyelv, a magyar nyelv és magyar irodalom könyvek szerepelnek, ami arra utal, hogy a minisztérium nem tervezi a többi tantárgy tankönyveinek fordítását, s mindez előrevetíti a nemzetiségek anyanyelvű oktatása megszüntetésének lehetőségét.

 

A korábbi levelezésünkre tekintettel ismételten felhívom Miniszter Úr szíves figyelmét arra, hogy a jelenleg érvényben lévő ukrán felsőoktatási felvételi rendszer negatívan befolyásolja a magyar tannyelvű iskolák végzőseinek esélyeit a felsőoktatásba jutásra, hiszen a három kötelező érettségi vizsgatárgy közül kettőt kötelező ukrán nyelven letenni, valamint arra, hogy a magyar nyelv és irodalom tárgy nem szerepel a választható tárgyak között. Annak ellenére született az előírás, hogy mindez köztudottan kiemelten hátrányos helyzetbe hozza a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák végzőseit, valamint aláássa a magyar nyelvű közép- és felsőfokú képzés jövőjét Kárpátalján. Szükségesnek tartanánk, hogy a magyar tannyelvű felsőoktatási intézménybe jelentkezők esetén a jelentkező diákok magyar nyelvből is tehessenek alkalmassági vizsgát, hiszen erre a hatályos törvény 2010-től nem ad lehetőséget.

 

Tisztelt Miniszter Úr! Kérem Önt, hogy a kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való jogát szavatoló törvények, kétoldalú és nemzetközi egyezmények értelmében biztosítsa a magyar nyelvű köz- és felsőoktatást és annak megfelelő feltételeit: így a magyar nyelvű tankönyvellátást, valamint a magyar nyelvű felsőoktatási felvételit a magyar tannyelvű intézményekben.

 

 

Budapest, 2009. december 8.

 

Üdvözlettel:

 

 

Dr. Hiller István

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok