2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ismét magyar filmfesztivál Londonban

2009. június 23.
A tavalyi sikeres hagyományteremtés után 2009. június 23-30. között ismét megrendezik a "Check the Gate" filmfesztivált a brit fővárosban.
2008 különösen sikeres év volt a magyar film számára Európában. Régóta nem volt ilyen erős a jelenlét Cannes-ban, Brüsszel jóváhagyta a filmtámogatási rendszert, és végre Londonban is sor került magyar fesztiválra, ahol a közönség a XXI. század magyar filmjeinek legjavát láthatta. A sikerre való tekintettel a Londoni Magyar Kulturális Központ ismét megrendezi a Check the Gate Londoni Magyar Filmfesztivált.
 
Idén a rendszerváltás lesz fókuszban, annak 20. évfordulója alkalmából. A nemzetközi kurátorok által összeállított játékfilmes program igyekszik bemutatni a '89 előtti és utáni világot is, hogy érzékelni és értékelni lehessen, mit is jelentett valójában a rendszerváltás. A délutáni filmek a régi rendszerről, a szocializmus különböző periódusairól szólnak, este pedig a vasfüggöny lehullása utáni időszakról, a 90-es évekről nézhet magyar filmeket a brit közönség. Igazi klasszikusokat hozunk Londonba olyan méltán elismert alkotóinktól, mint Szabó István, Makk Károly, Jancsó Miklós vagy Tarr Béla, de jelen lesz az ifjabb generáció is többek között Fonyó Gergely és Török Ferenc személyében. A tanú című film vetítésével szeretnénk tisztelegni Bacsó Péter élete és filmjei előtt.
 
A fesztiválnak a világhírű Institute of Contemporary Arts ad helyet, mely London centrumában, a Trafalgar tértől mintegy 5 perc sétára található, nemcsak Anglia egyik legfontosabb kulturális központja, de filmforgalmazó is egyben. A játékfilmek előtt korabeli reklámokat vetítenek a 80-as, 90-es évekből, és a filmfesztivál felvezetéseként két korabeli hangulatot idéző dokumentumfilmet is műsorra tűznek. A vetítéseket beszélgetés követi a filmek rendezőinek részvételével.
 
A II. Check the Gate Londoni Magyar Filmfesztivál védnöke David Korda, a brit lovaggá ütött magyar producer-király, Korda Sándor unokaöccse. A fesztivál hivatalos megnyitóját június 25-én este rendezik, Fonyó Gergely Made in Hungaria című filmjének bemutatásával.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok