2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Keller Quartet Jeruzsálemben koncertezett

2009. június 11.
A magyar Keller Quartet az izraeli Aviv Quartet két tagjával közös koncertet adott Jeruzsálemben abból az alkalomból, hogy idén ünnepli Izrael és Magyarország a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját.
A magyar vonósnégyest 1986-ban Keller András hegedűművész alapította, a másodhegedűs Pilz János, Gál Zoltán brácsán, Szabó Judit pedig csellón játszik. A kvartett, amelynek tagjai Kurtág György, Rados Ferenc és Devich Sándor növendékei voltak, s amelynek vezetője, Keller András a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója, rendszeresen szerepel Európa nagy koncerttermeiben és fesztiváljain.
 
Mint Lányi Eszter kulturális szakdiplomata Tel-Avivból elmondta, az 1961 óta megtartott Izrael Fesztivál (Israel Festival) záró koncertjén a Keller Quartet Haydn D-dúr és Bartók a-moll vonósnégyesét adta elő. A keddi előadás második felében csatlakozott a magyar zenészekhez Nitai és Hillel Zori, az Aviv Quartet két muzsikusa, s közösen játszották el Csajkovszkij Ajándék Florence-nak című szextettjét.
 
Az Izrael Fesztivált május 24. és június 11. között tartják neves izraeli és külföldi művészek, köztük komoly- és könnyűzenészek, dzsesszmuzsikusok, táncművészek részvételével, de a programban szerepel utcaszínház és világzenei koncert is - tette hozzá Lányi Eszter.
 
2009-ben ünnepeljük az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját. A kiemelt évforduló tiszteletére a Tel Aviv-i Magyar Nagykövetség külön programsorozattal készült, amelynek a Keller és Aviv Quartet közös koncertje is része volt. A koncert megszervezését az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Balassi Intézet és a Külügyminisztérium támogatta.
 
(MTI/OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok