2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Két hét nemzetközi jazz Párizsban - magyar vezetéssel

2009. november 13.
Az idén már harmadik éve, hogy a tizenhárom nemzet részvételével megrendezett párizsi jazz fesztivált, a Jazzycolorst a Párizsi Magyar Intézet vezetője, Ecsedi-Derdák András elnökli. A fesztivál védnöke Bojan Z, akit 2005-ben Európa legjobb jazz zenészének választottak.
Három új résztvevő csatlakozott a hetedik éve megrendezett fesztiválhoz: Hollandia, Portugália és Törökország. Így 2009-ben már tizenhárom ország közös szervezésében hallgathatja Párizs a "jazz nemzetközi színeit". A "Jazzycolors" kéthetes fesztiválon november 14-től 27-ig észt, finn, holland, japán, kanadai, lengyel, magyar, portugál, román, svéd, szerb, szlovák és török jazz zenészek játszanak Párizs négy helyszínén: a szerb, a svéd és a magyar kulturális intézetekben, valamint a román nagykövetségen.
 
Barabás Lőrinc Eklektric
 
A Jazzycolorst 2002-ben Michaël Wellner-Pospisil, a párizsi Cseh Kulturális Intézet akkori igazgatója hívta életre, és koordinálta 4 éven át a résztvevő országok közötti munkát. Három éve, franciaországi mandátuma lejártával a Párizsi Magyar Intézet igazgatóját, Ecsedi-Derdák Andrást kérte fel utódjául, akit ezt követően a résztvevő külföldi kulturális intézetek vezetői megválasztottak a fesztivál igazgatójának. A közel egy éves előkészítést igénylő nemzetközi zenei seregszemlét így már harmadszor rendezik meg a magyarok irányításával.A Párizsi Magyar Intézet (PMI) épülete ezen felül is kiemelt szerepet kap. Több nemzetnek nincs saját központja a francia fővárosban, ezért három más helyszín mellett a PMI ad helyet koncertjeiknek. Itt szervezik meg többek között a fesztivált megnyitó portugál Antonio Pinho Vargas koncertjét is, akinek neve hazájában egyet jelent a jazz-zel. Nem véletlen, hogy a portugálok sztárja a PMI-ben lép fel: a fesztivál célja többek között, hogy a közönség ne csak a fellépő együtteseket, hanem Párizs kulturális intézeteit is megismerje. Így a Magyarországot és a magyar jazz zenét képviselő Barabás Lőrinc Eklektric a párizsi Szerb Kulturális Intézetben lép fel november 23-án. A zenekar 2005 novemberében alakult Budapesten, saját elmondásuk szerint "jókor és jó helyen".A zenekarvezető trombitás, Barabás Lőrinc az elmúlt évek során több zenekarban és stílusban bizonyította tehetségét (Irie Maffia, Soulwhat, The Uptown Felaz) nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte, sőt azon túl is. Filozófiája: a változatosság gyönyörködtet. Az "eklektric" hangzása így a jazz, a hiphop, a dub, a reggae, a french house, az experimental és az elektronikus stílusok keveréke.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok