2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kihirdették a londoni képzőművészeti pályázat nyertesét

2009. július 23.
A Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) januárban pályázatot hirdetett helyspecifikus installáció tervezésére és kivitelezésére. A felhívásra, melyre Magyarországon élő hivatásos művészek, illetve külföldön élő magyar nemzetiségű művészek pályázhattak, a márcuis 15-i határidőre 31 pályamű érkezett.
Bár a pályázatok között számos érdekes ötlet volt, a szakmai zsűri nem talált a pályázati kiírás minden részletének eleget tevő alkotást, így újabb forduló kiírását javasolta 2009. június 25-i határidővel.
 
A szakmai zsűri tagjai: Páldi Lívia, a budapesti Műcsarnok vezető kurátora, Michaela Crimmin, a brit Royal Society of Arts művészeti vezetője, Steierhoffer Eszter kurátor és Dr Takács Ildikó Katalin, az LMKK igazgatója voltak.
 
2009. július 16-án született meg a döntés: a szakértők Kiss Pál Szabolcs "Párhuzamos tekintetek" című pályázatát ítélték a legjobbnak. A nemzetközi zsűri a második helyet Kokesch Ádámnak, a harmadik helyet Oszvald Tamásnak ítélte.
 
Kiss Pál Szabolcs a pályázati kiírás koncepciójának megfelelően térspecifikus installációjával a magyarországi és brit kulturális találkozási pontokat kívánja láthatóvá tenni, a két ország köztéri ábrázolásai azonosságainak körbejárásával. A kiállítási terv témája a köztéri szobrok rituális szerepe, amelyek 'gazdagítják és konstruálják a közösségi emlékezetet'. Bartók Béla magyar zeneszerző, Sir Winston Churchill brit politikus, államférfi és író valamint Raul Wallenberg svéd diplomata nem csak kiemelkedő munkásságukban hasonlóak, de mindhármuk emlékét köztéri szobor őrzi a két ország fővárosában, Budapesten és Londonban is. Az egybeesés nemcsak kulturális értékek közös elfogadását jelenti, 'hanem találkozási pontokat jelöl meg a kultúra és társadalom történelmi és jelenkori közösségi emlékezetében.'
 
A pályázat nyertesének kiállítását 2009. novemberben lehet megtekinteni a Kulturális Központ épületében.
 
Az LMKK tervei szerint 2010-ben szeretné bemutatni a második helyezett Kokesch Ádám munkáját, és lehetőség szerint a harmadik helyezést elért Oszvald Tamás kiállításának is helyet biztosítanak jövőre az Intézetben. A Londoni Magyar Kulturális Központ kiemelt figyelmet fordít fiatal magyar tehetségek bemutatkozási lehetőségeinek fejlesztésére. A Kulturális Központ által elindított 'Fiatal magyar tehetségek Londonban' című programsorozat segítségével 2008-ban és 2009-ben is fiatal magyar művészek mutatkoztak be a brit szigetországban. Az LMKK célja, hogy magyar kortárs képzőművészek számára londoni bemutatkozási lehetőséget biztosítson, ezzel is teret adva hosszú távú kapcsolatok és együttműködési lehetőségek kiépítésére az angol művészeti élet szereplőivel.
 
A pályázatra beérkezett művek megtekinthetők az LMKK magyar nyelvű honlapján: www.hungary.org.uk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok