2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külföldi Intézetek Éjszakája

2009. május 7.
A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek országaik kultúráját bemutató programokkal várják az érdeklődő közönséget a péntekről szombatra virradó éjjel. Az "Intézetek Éjszakája" (Open Night of Institutes) alkalmából neves előadók, világhírű művészek lépnek a magyar közönség elé a különböző helyszíneken.
Az Osztrák Kulturális Fórum szervezésében este nyolctól éjfélig TIMEART koncertek lesznek. Az Andrássy út 43-ban minden órában tíz különböző országból érkezett zenei és médiaművészeti aktivista produkcióját lehet megtekinteni

A Goethe Intézetben "Európa nevet" címmel interkulturális európai komédiákat vetítenek öt nyelven, de aki arra jár, a német gasztronómiai specialitásokba is belekóstolhat az Eckermann Kávéházban. (Ráday utca 58.)

Az Olasz Intézetben (Bródy S. utca 8.) 18 órától mandolin muzsika szól a Mandolin Duó tolmácsolásában Macskássy Imre Géza vezetésével.

Közösen szervez programot a román és a dán kulturális intézet a Balassi Intézettel (Izsó u. 5.). Itt a Boxbox, Sten Borsting dán kerámia-kiállítással kezdenek este hétkor, amit fél nyolckor egy térillúzió bemutató követ. A dán, román, magyar "jazzmozdony" nyolckor indul. A koncerten közreműködő zenészek: Christina V. Bülow, szaxofon (Dánia), Mircea Tiberian, zongora (Románia), Balázs Elemér, dob, Barcza Horváth József, nagybőgő (Magyarország)

A Szlovák Intézet és a Camoes Portugál Nyelvközpont szintén közös programmal készül. A Rákóczi út 15-ben portói bor kóstolásával kezdődik a program hat órakor. Lesz kiállítás, filmvetítés és koncert. A talpalávalót a "Zólyomi Hegylakók" népi együttes szolgáltatja.

A 70 éves a Lengyel Intézetben (Nagymező u. 15.) expressz nyelvtanfolyam indul félóránként, ahol a legalapvetőbb nyelvi fortélyokat lehet elsajátítani húsz perc alatt. A további kínálat: lengyel táncház - néptánc oktatással, plakátkiállítás, Turulpörkölt (Krzysztof Varga és Teresa Worowska - irodalmi estje), Polpo Motel (PL) - koncert, lengyel animációs és játékfilmek.

Az Észt Intézet két helyszínen is várja az érdeklődőket. A Toldi Moziban 18 órakor az Anres Maimik és Rain Tolk rendezte "The Radical"című filmet, 20 órakor pedig az "I was there"című Rene Vilbre alkotást vetítik. A Merlin Színházban éjjel tízkor kezdődik a "Kriminaalne Elevant"koncertje.

Az eseményhez magyar részről csatlakozó Balassi Intézet 19 külföldi kulturális intézetet magába foglaló hálózatot tart fenn, melyek közül 16 Európa országaiban működik. A Balassi Intézet - akárcsak a Goethe Institut vagy a British Council - teljes jogú tagja az EU nemzeti kulturális hálózatait egyesítő EUNIC szervezetének.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok