2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kultúra és tudomány - rendezvények a Moszkvai Magyar Kulturális Központban

2009. április 27.
Immár hagyományosnak mondható, hogy Moszkvában, a Magyar Költészet Napján megkoszorúzzák József Attila szobrát, amely az Oroszországi Állami Idegennyelvi Könyvtár világirodalmi szoborparkjában van. Az idei megemlékezésen a Magyar Nagykövetség, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a József Attila Honismereti Iskola képviseletében helyezték el a koszorúkat, majd irodalmi estet tartottak.
A bensőséges hangulatú esten Dr. Nagy István, az MKTTK igazgatója tartott bevezető előadást, József Attila, a fájdalom zsenije, életmű-értékelés címmel. Ezt követően József Attila orosz műfordítói olvastak fel műveikből, és Nyikolaj Palcev költő, irodalmár adta elő József Attila tiszteletére írt költeményét. Az irodalmi est befejezéseként, Dmitrij Krutogolovoj, több nemzetközi zenei verseny helyezettje adott elő részleteket Liszt Ferenc zongoraműveiből.


Tíz országból érkezett 40 történész részvételével szervezett 2 napos tudományos konferenciát a Moszkvai Magyar Kulturális Központ, az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetével, a Lengyel Tudományos Akadémia állandó moszkvai képviseletével, a Moszkvai Cseh Központtal, a Moszkvai Szlovák Központtal, az Oroszországi Állami Bölcsészettudományi Egyetemmel és az I. Világháborút kutató Orosz Történészek Társaságával közösen.

"Az I. Világháború és az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása - A nemzetiségi mozgalmaktól a nemzetállamok kialakulásáig" című konferencián Magyarországot Dr. Ress Imre (MTA Történettudományi Intézet) és Dr. ifj. Bertényi Iván (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar) képviselte.

A tudományos tanácskozást Dr. Nagy István, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója "Az európai értelmiség viszonya a háborúhoz" című előadásával nyitotta meg.

A kétnapos konferencia keretében elhangzó előadásokat és elmélyült szakmai beszélgetéseket a második nap végén könyvbemutató zárta, amelyen többek között a Dr. Ress Imre szerkesztette, "A Monarchia öröksége, A Badeni Egyezmény létrejötte (1918-1926)" c. kiadványt ismerhették meg a kollegák és az érdeklődők.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok