2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Levéltári történeti kiállítás Moszkvában

2009. március 13.
A moszkvai Levéltári Intézet és az Oroszországi Föderáció Levéltári Szolgálata rendezésében március 11-én megnyílt a Magyar Kulturális Központ kiállítótermében az a dokumentumkiállítás, amely az 1948. február 18-án aláírt magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés előkészítését, az aláírásra Moszkvába utazó magas szintű magyar kormánydelegáció programját, az aláírási procedúrát, illetve az egyezmény 1967. szeptember 7-én történő megújítását mutatja be.
A húsz évre szóló egyezmény elsősorban az esetlegesen újjáéledő német agresszió elleni védekezést szolgálta, s háború esetén kölcsönös katonai segítségnyújtást ígért. Célja az volt, hogy megakadályozza Magyarország bármiféle szovjetellenes szövetségi rendszerhez történö csatlakozását. Előírta a konzultáció kötelezettségét minden fontos nemzetközi kérdésben, egyúttal szorgalmazta a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztését. Az egyezmény része volt az átfogó kelet-európai "szovjet blokk" kialakulásának. 1948 tavaszára a Szovjetunió a nyugati határai mentén, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig elterülő valamennyi állammal - hasonló szerződések alapján - szövetséges viszonyt teremtett.


A tárlaton bemutatott levéltári dokumentumok (iratok és fényképek) az Oroszországi Állami Szociálpolitika-történeti Levéltára, az Oroszországi Föderáció Külpolitikai Levéltára, az Oroszországi Föderáció Állami Levéltára és a Magyar Országos Levéltár gyűjteményéből származnak. A dokumentum- és fotóanyagokon kívül a krasznogorszki Állami Film- és Fotódokumentumok Archívumából származó korabeli szovjet filmhíradók tudósításai is levetítésre kerültek, amelyek a magyar elnöki és kormánydelegációk fogadását, az egyezmény aláírását, a delegáció elutazását mutatták be. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Gorjánác Rádojka, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető-helyettese és Andrej Nyikolajevics Artyizov, az OF Levéltári Szolgálatának helyettes vezetője. Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumát Konsztantyin Konsztantyinovics Provalov, a Történeti-dokumentációs Főosztály vezetője, a moszkvai magyar nagykövetséget Vajda József elsőbeosztott, rendkívüli követ képviselte.


A rendezvényen a magyar-szovjet/orosz diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is megemlékeztek. 1934. február 4-én került sor Rómában Jungerth-Arnóthy Mihály ankarai rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter valamint Vlagyimir Petrovics Patyomkin, a Szovjetunió római nagykövete aláírásával országaink közötti diplomáciai kapcsolatok létesítéséről szóló jegyzékváltásra, február 6-án pedig a jegyzőkönyv aláírására. A diplomácia kapcsolataink elmúlt 75 esztendejéből mintegy három évtized a jelenleg a moszkvai Magyar Kulturális központnak helyet adó palotához kötődik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok