2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magas lengyel állami kitüntetés Gordon Istvánnak

2009. május 8.
A Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki Gordon Istvánt, a Varsói Magyar Kulturális Intézet vezetőjét. Mint az intézetigazgató elmondta, elsősorban azért örül az érdeméremnek, mert az nem protokoll-kitüntetés, hanem több évtizedes munkájának elismerése.
Gordon István a lengyel kultúra és a két ország népei közötti együttműködés érdekében kifejtett tevékenységéért kapta meg a magas állami kitüntetést, amelyet Lech Kaczynski lengyel elnök nevében Pawel Wypych miniszteri rangban levő elnöki tanácsadó nyújtott át neki hétfőn.

Magas lengyel állami kitüntetés Gordon Istvánnak

Gordon István 2005-től vezeti a varsói magyar intézetet, amelynek 1977-ben lett először a munkatársa, s akkor 10 éven át különböző posztokon szolgált.

Gordon hangsúlyozta: úgy próbálja megvalósítani az intézet valamennyi programját, hogy a magyarok mellé bevonja a lengyel irodalmárokat, képzőművészeket, zenészeket, műfordítókat, mert csak az együttes munka hozhat eredményt a kapcsolatokban, egymás jobb megismerésében.

Az igazgató tavaly év végén új helyre költöztette az intézetet, a varsói belváros szívébe, szembe a Kultúra és Tudomány Palotájával, a Nemzeti Filharmónia, a lengyel Drámai Színház és a Műcsarnok mellé. Az új épületben az emeleti térben kamarakiállításokat, kisebb koncerteket, a mintegy 40-50 főt befogadó teremben filmvetítéseket, előadásokat rendeznek, s a könyvtárban 10 ezer kötet vonzza a magyar kultúra szerelmeseit, köztük a varsói egyetem mintegy 120 magyar szakos hallgatóját.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok