2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar formatervező a London Design Fesztiválon

2009. szeptember 17.
Bolygó Bálintot, a pécsi születésű, Londonban élő fiatal szobrászt is meghívták a London Design Festivalra: a magyar művész alkotását az Árnyékok dicsérete című kiállításon, a Victoria és Albert Múzeumban láthatja a brit főváros közönsége szeptember 19. és 27. között.
Szeptember 19-27. között több mint 200 eseménnyel ünnepli az angol főváros a design sokszínűségét és szerteágazó formáit. A London Design Fesztivál, melyen a Londoni Magyar Kulturális Központ is részt vesz, közös platformot teremt a kreatív alkotóknak, az önálló tervezőművészeknek és a design iránt érdeklődő nagyközönségnek. A sikeres alkotók és cégek mellett a legtehetségesebb fiatal művészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Köztük van a Magyarországot képviselő Bolygó Bálint, akinek munkája a Victoria and Albert Múzeumban tekinthető meg az “Árnyékok Dicsérete” című kiállítás keretében.
 
Az Árnyékok Dicsérete kiállítás a nevét Jun'ichiro Tanizaki japán író azonos című esztétika könyvéről kapta, melyben az író a tradicionális japán esztétikát a változással állítja szembe: a nyugati kultúrát a fénnyel azonosítja, míg az ázsiai kultúrát az árnyékkal szimbolizálja. A változás és a fény inspirálta az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete (EUNIC) londoni tagszervezete és az Európai Bizottság londoni képviselete által szervezett kiállítást is: húsz európai designert kértek fel, hogy alkotásaikkal jelöljék meg a régi villanykörték kiiktatását és az új, környezetbarát égők bevezetését, öntsék kreatív formába a régi és az új, az árnyék és a fény viszonyát.
 
A kiállítás a világ egyik legnívósabb design múzeumában kap otthont: a V&A South Kensington páratlan, 3000 évet és több száz kultúrát felölelő iparművészeti gyűjteménye mellett a legfrissebb nemzetközi design-trendeket is bemutatja. Az Árnyékok Dicsérete az éppen renoválás alatt álló Jones Galériában kapott helyet, mely Európa 1600-1800-as évekből származó tárgyait őrzi. A látogatók a múzeumnak ezen a lezárt, elsötétített részén saját felhúzható zseblámpájuk segítségével fedezhetik majd fel a klasszikus tárlat és az új kiállítás különleges kontrasztjának atmoszféráját. A kiállítás humorral és eleganciával kezeli a környezettudatosság kihívásait, és feltérképezi az alternatív világítás adta lehetőségeket, és bebizonyítja, hogy a fényesebb nem feltétlenül jobb.
 
 
Bolygó Bálint műve a Bulb (Villanykörte), egy optokinetikus szobor, amely környezetére különleges fényjátékot fest: egy nagy villanykörte (mely a világítótornyokban volt használatos) belsejében a világ térképe rajzolódik ki, és miközben lassan forog, a kontinensek amorf árnyékai vetülnek rajta keresztül a falra és a plafonra.
 
A Bulb az ember és környezete viszonyát fogalmazza meg, a Föld törékenységét hangsúlyozza, és meglep azzal, ahogy a hétköznapi tárgyat egy új kontextusba helyezi, befolyásolva ezzel annak környezetét. Bolygó Bálint műve ismét összeszövi a tudományt a művészettel, a funkciót az esztétikával – gyönyörködtet és elgondolkoztat.
A kiállítás szeptember 19. és 27. között ingyenesen látogatható, délelőtt 10 órától este 17.45-ig.
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok