2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar hét a tartui zeneiskolában

2009. február 10.
Február 9-én Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója nyitotta meg a tartui Heino Eller Zeneiskola magyar zenei hetét.
Az igazgató köszöntő beszédében rövid áttekintést adott a magyar - észt kulturális kapcsolatokról, külön kiemelve a zenei együttműködést, amelynek keretében észtországi és magyar muzsikusok adtak koncerteket, és tartottak szemináriumokat a partner országában.

A hét két kiállítás megnyitásával indul: a Bartók Béla életét bemutató tárlat mellett az észt színházakban valaha játszott magyar színdarabokról készített fotókiállítás várja az érdeklődőket. Három film: a Bánk bán, a Gyökerek és az Életek éneke lesz látható. A zeneiskola növendékei több koncertet adnak a hét során a legnagyobb észtországi egyetemi város különböző helyszínein, az egyetem finnugor tanszékének oktatói, köztük Tóth Viktória lektor tartanak előadást a finnugor népekről, a magyar nyelvről. Két előadás hangzik el a magyar nemzeti romantika kiemelkedő zeneszerzőiről és a XX. század zenei óriásairól, Bartók Béláról és Kodály Zoltánról.

Három alkalommal kerül színpadra Kálmán Imre Csárdáskirálynője, majd február 12-én az észt színjátszás kiemelkedő egyénisége, Hannes Kaljujärv tolmácsolja Darvasi László A világ legszomorúbb zenekara című művét. A szöveget Reet Klettenberg fordította, az előadáson Olav Ehala, a legnépszerűbb észt színpadi zeneszerző és a kiváló szaxofonos, Lembit Saarsalu működik közre.

A program (észtül): http://www.tmk.ee/index.php?id=224
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok