2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar írók emlékeznek a rendszerváltásra New Yorkban

2009. április 30.
A héten vette kezdetét a május 5-ig tartó PEN World Voices Festival a Nemzetközi Írószövetség szervezésében, New York-ban. A PEN az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad szervezőivel szorosan együttműködve alakította ki idei programját, melyben számos magyar vonatkozású esemény is szerepel. A rendezvények közül kiemelkedik a kifejezetten erre az alkalomra szervezett Páneurópai Piknik, mely az 1989-es kelet-európai eseményeknek állít emléket. A rendezvényen részt vesz Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára is.
Az irodalom, a kulturális eszmecsere ünnepeként ismert PEN World Voices Festival-t ötödik alkalommal rendezik meg. Az idei fesztivál központi témája az evolúció és a forradalom ("Evolution/Revolution") kérdése, mivel 2009-ben számos jeles évforduló - egyebek mellett Galilei teleszkópja (1609), Darwin: A fajok eredete című műve (1859), a kubai forradalom (1959), valamint a kommunista rezsim összeomlása (1989) - kapcsolódik megannyi jelentéssel ehhez a témakörhöz. A gazdasági válság miatt 2009 is egy ilyen emlékezetes évforduló lesz modernkori történelmünkben, sőt a válság hatásai már most számos alkotás ihletőjévé váltak. A fesztiválon 40 ország 160 művésze reflektál a világban zajló gazdasági és társadalmi változásokra, azok vallási, politikai, nyelvi, zenei és irodalmi vonatkozásaira.
 
Az idei, magyar fókuszú programsorozat kiemelt vendége Nádas Péter. A fiatal, kortárs irodalmat Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László, Nádas Péter és Térey János képviselik. Az esemény elnöke Salman Rushdie, igazgatója Caro Llewellyn.
 
Az idei PEN World Voices Festival magyar vonatkozású programjai méltó emléket állítanak a húsz évvel ezelőtti, változásokat elindító eseményeknek. Egyúttal alkalmat is teremtenek Magyarország egy különleges korszakának megismerésére, és az ebből fakadó sajátos kulturális, politikai és ideológiai környezet megértésére.
 
A Magyar Kulturális Intézet évek óta szoros kapcsolatban áll a PEN-nel, 2006 óta szervezi a fesztivál hagyományos záróeseményét. Az idei programsorozat a Magyar Évaddal összhangban reflektorfénybe helyezi a magyar nyelvet és kultúrát is. New Yorkban és világszerte hatalmas érdeklődés övezi ezt az eseményt, számos programra már múlt héten elfogytak a jegyek.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok