2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-japán felsőoktatási együttműködés a Dzsószai és az Oszakai Egyetemmel

2009. szeptember 18.
A magyar-japán felsőoktatási kapcsolatok minőségi fejlesztése a cél a következő időszakban - mondta el az MTI-nek pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tokiói Dzsószai Egyetemen tett csütörtöki, illetve az Oszakai Egyetemen tett pénteki látogatása után.
Hiller István látogatása során olyan egyetemek vezetőivel és hallgatóival találkozott, amelyeknek kapcsolatuk van magyar felsőoktatási intézményekkel is. A jelenleg 14 ezer hallgatót oktató Dzsószai magánalapítású egyetem a gazdasági élet különböző területein megjelenve biztosítja finanszírozását. A szigetország egyik legnagyobb vidéki városában található Oszakai Egyetem más típusú intézmény; Japán egyik legnevesebb állami egyeteme, amely 1,2 milliárd dolláros éves költségvetéssel rendelkezik. "Ez nagyjából annyi, mint az egy év alatt az egész magyar felsőoktatásra fordított összeg" - mutatott rá a tárcavezető.
 
Hiller István elmondása szerint az Oszakai Egyetemen évente 10-14 magyar szakos hallgató végez, akik általában a gazdasági és turisztikai életben helyezkednek el. Az egyetemnek kapcsolata van több magyar intézménnyel, így az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a debreceni, pécsi és szegedi egyetemekkel is. Mint mondta, a magyar-japán felsőoktatási kapcsolatokat nem mennyiségében, hanem minőségében kívánja megerősíteni a következő időszakban. A Dzsószai Egyetem magyar kapcsolatairól szólva Namikava Kacuhiko, az intézmény rektora az MTI-nek elmondta: júniusi budapesti látogatása során új csereprogram indításáról egyezett meg a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) vezetőivel, így rövidesen magyar diákok is eljuthatnak a tavaly 24 országból vendéghallgatókat fogadó intézménybe. Nemrég együttműködési megállapodás született a gödöllői Szent István Egyetemmel is - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy nem csupán a belföldi kooperációban keresik a kiutat: Japánban 300 ezer külföldi diák és kutató fogadására alkalmas ösztöndíjprogram indul.
 
A Dzsószai Egyetemen magyarkurzusokat tartó Akijama Singo elmondta, hogy az általa vezetett képzés 2008 októberében indult, és jelenleg 230 diák vesz részt benne. "Igyekszünk nemcsak nyelvórákat kínálni, hanem a magyar kultúrával is megismertetni a hallgatókat" - árulta el a korábban öt évig Magyarországon kutató professzor. Hozzátette:
jelenleg a Dzsószain kívül csak az Oszakai Egyetemen folyik magyaroktatás, ezért a képzés továbbfejlesztését tervezik.
 
A Dzsószai idén ősszel már harmadik alkalommal fog diákokat küldeni Budapestre - közölte a magyarországi tanulmányutak szervezője, Kuranari Maszakazu. Novemberben nyolc hallgató utazik a magyar
fővárosba.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok