2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Kőrösi Csoma Sándor emlékév Indiában

2009. március 17.
Március 13-15. között nagyszabású nemzetközi tudományos szimpóziumot rendeztek Indiában Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére. Ezzel vette kezdetét a nagy magyar tudós születésének 225. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat, amelyet a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervez számos indiai tudományos és kulturális intézmény közreműködésével.
A konferencia ünnepélyes megnyitója Kalkuttában, az Ázsiai Társaság székházában volt, ott, ahol Csoma 1831 és 1842 között élt és dolgozott. Itt készítette el és adta ki fő műveit, a Tibeti-angol szótárat és a Tibeti nyelvtant. Az apró szobácska, ahol dogozott, ma a nagy tudós emlékét idéző múzeum. A tanácskozás kezdete előtt a résztvevők megkoszorúzták Holló Barnabás Ázsiai Társaságban lévő Csoma-szobrát és virágokat helyeztek el a Csoma emlékszobában.

A konferencia 10 országból összesereglett 30 tudós résztvevőjét, valamint a nagy számban megjelent hallgatóságot Prof. Mihir Kumar Chakrabarty, az Ázsiai Társaság főtitkára köszöntötte, majd Dr. Lázár Imre, a DMTKK igazgatója tartott megnyitó beszédet. Ezt követően Prof. Pajat Kanta Ray, a sántinikétani Visva-Bhárati Egyetem rektora üdvözölte a megjelenteket. A konferencia programját, amely a tantrikus irodalom és kultúra hermeneutikája téma köré szerveződött, Prof. Andrea Loseries, a Visva-Bhárati Indo-Tibeti Tanszékének vezetője ismertette. A megnyitó ünnepség kiemelt előadását Bethlenfalvy Géza professzor, a Kőrősi Csoma Társaság alelnöke tartotta.

A szimpóziummal egy időben két kiállítás is nyílt az Ázsiai Társaságban. Az egyik Csoma ott őrzött kézirataiba és leveleibe nyújtott betekintést, a másik pedig Csomáról szóló könyveket tartalmazott, köztük egy kétkötetes, angol nyelvű monográfiát, amelyet Marczell Péter írt, és amelyet az Ázsiai Társaság nemrég jelentetett meg.
A szimpózium március 14-15-én Sántinikétanban folytatódott. A Sántinikátani Visva-Bhárati Egyetem, amelyet a legendás költőfejedelem, Rabindranath Tagore alapított, régóta szoros kapcsolatokat ápol Magyarországgal. Tagore hívta meg Sántinikétanba Germanus Gyulát, aki három évet töltött ott. Ezekről az évekről szól G. Hajnóczy Rózsa Bengáli tűz című népszerű regénye. Megfordult még Sántinikétanban Baktay Ervin indológus, Fábri Károly régész, művészettörténész, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek, ott élt és az egyetem könyvtárában dolgozott a szintén magyar származású Ghosh Eta.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által Kőrösi Csoma Sándor emlékére rendezett Kulturális Fesztivál március-április folyamán további tudományos és kulturális eseményekkel folytatódik Delhiben és Kalkuttában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok