2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Magyar Kulturális Fókusz Japánban

2009. szeptember 17.
A Kaláka együttes koncertjével, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kiállításával vette kezdetét szerdán a hatvan zenei, képzőművészeti, táncszínházi és gasztronómiai programot felvonultató Magyar Kulturális Fókusz a tokiói Royal Park Hotelben.
A következő hónapokban Japán számos városába ellátogató fesztivál megnyitóján Bohár Ernő tokiói magyar nagykövet emlékeztetett: az eseménysorozatra a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulóját ünneplő magyar-japán jubileumi év keretében kerül sor.

Mint a nagykövet hozzátette, az ünnepi év során nem csupán Japánban, de Budapesten is voltak és lesznek programok, melyek közül kiemelte az Erzsébet híd közös japán-magyar projekt keretében, november 17-től megvalósuló díszkivilágítását.
 
A fesztivált megnyitó Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kezdeményezésre utalva hangsúlyozta: a projekt jelképes jelentőségű is, hiszen nem csupán Budapest egyik legszebb hídját borítja majd díszfény, de a japán mérnökök és művészek teljesítménye jelképes hídként is összeköti majd a két nemzetet.
 
A tárcavezető a szerdán kezdődő fesztivál programjáról is szólt: mint megjegyezte, a Magyar Kulturális Fókusz bartóki mottójához - "Csak tiszta forrásból!" - híven a szervezők a magyar kultúra legjavát, többek között népzenét, komolyzenét és táncszínházi produkciókat, "a hagyományos és a modern Magyarország képét" kínálják a japán közönségnek.
 
A Japán-Magyar Együttműködési Fórumot japán részről vezető Jonekura Hiromasza elmondása szerint a Magyar Kulturális Fókuszhoz kapcsolódva rendezik meg immár hetedik alkalommal a kulturális és gasztronómiai programokat kínáló Magyar Heteket.
 
Mint Südy Zoltán főszervező hozzátette, a Magyar Hetek során nem csupán a magyar konyhát, de hazánk tradícióit is igyekeznek megismertetni a szigetország lakóival, ezért idén a MOME A magyar kékfestés múltja és jövője című vándorkiállítását hívták meg.
 
Az egyetem rektorhelyettese, Zsótér László elmondta, a díszpárnákat, ruhákat és anyagmintákat felvonultató tárlat a Japánban szintén nagy múlttal rendelkező kékfestés (aizome) magyar hagyományait és ennek innovatív technikai és gondolati átdolgozását ismerteti meg a japán közönséggel.
 
Nagy sikerű fellépéssel vett részt a Magyar Kulturális Fókusz megnyitóján a magyar népdalfeldolgozások és megzenésített irodalmi művek mellett néhány japán dalt is repertoárján tartó Kaláka együttes. A zenekar, amely a szigetországban már többször is megfordult, tradicionális magyar népi hangszereken - citerán, köcsögdudán, dorombon - is muzsikált, nagy sikert aratva a túlnyomórészt japánokból álló közönség körében.
 
A fesztivál megnyitóján Hiller István elismeréseket is átadott: Pro Cultura Hungarica-emlékéremmel tüntette ki Fukui Naotakát,a Muszasino Zeneakadémia vezetőjét, Maszunaga Tecuó népdalkutatót, valamint Kokecu Haruhikót, az Ogaki Women's College munkatársát.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok