2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzetközi Irodalmi Fesztivál a berlini Collegium Hungaricumban

2009. szeptember 9.
Idén kilencedik alkalommal rendezik meg Berlinben nem csupán Németország, hanem Európa legnagyobb irodalmi fesztiválját. A rendezvénysorozatra 52 országból több mint 220 szerzőt várnak Berlinbe, hogy több mint 300 rendezvényen olvassanak fel és vitassák meg az irodalom és a politika legégetőbb kérdéseit.
Az elmúlt évek vendégeinek listájából szemezgetve olyan nevekre bukkanunk, mint Claudio Magris, Alan Sillitoe, Albert Manguel, Mario Vargas Llosa, Doris Lessing, Jorge Semprun; vagy az idén: Nadine Gordimer, Siegfried Lenz, Robert Littell.
 
A 9. Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (internationales literaturfestival berlin, ilb) - megőrizve Berlin nyugati felén kialakított főhadiszállását, a Berlini Ünnepi Játékok székházát, - idén először a keleti oldalon is lábat vet, s a Fesztivál időtartamára együttműködő partnert keresve a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épületébe költözik.
 
ilb im CHB címmel szeptember 9. és 18. között huszonkét rendezvénynek a magyar kulturális intézet ad otthont. A Fesztivál sokszínű műsorajánlatát még csak felsorolni sem egyszerű, csupán a főcímeket említve a 100 000 példányszámban megjelenő műsorfüzetből: A világ irodalmai – Kaleidoszkóp – Nemzetközi gyermek- és ifjúsági irodalom - Fókuszban az arab világ – Reflexiók – Emlékezet, beszélj! – Különlegességek – Irodalom a celluloid szalagon.
 
A CHB-ba tervezett programok közül különösen izgalmasnak ígérkezik többek között Nora Amin egyiptomi írónő és a német Gesine Danckwart felolvasó-performansza, vagy az a vita-est, ahol Barack Obama elnökségének első hónapjairól lesz szó Sinan Antoon amerikai-iraki költő, Michael Krüger író és könyvkiadó, Pankaj Mishra indiai irodalomtörténész és író, valamint Eliot Weinberger neves amerikai esszéista közreműködésével.     
 
A CHB természetesen magyar eseményeknek is otthont ad a Fesztivál ideje alatt: szeptember 10-én a Fesztivál vendége a magyar születésű költő és műfordító George Szirtes, szeptember 14-én Nádas Péter olvas fel a németül most megjelenő, Biblia című ifjúkori művéből, 15-én pedig két fiatal német írónő mellet Kupcsik Lidi és Deres Kornélia költőnők mutatkoznak be a nemzetközi közönségnek.
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok