2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Parti Nagy Lajos estje a pozsonyi magyar intézetben

2009. április 22.
Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író teltházas, jó hangulatú esten találkozott szlovákiai olvasóival a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben, ahol A pecsenyehattyú és más mesék címmel tavaly megjelent kötetéből olvasott föl.
Mint arról Juhász Katalin, az intézet sajtótitkára az MTI-nek kedden beszámolt, a pozsonyi közönség láthatóan élvezte a Parti Nagy Lajos nyelvi fordulatait, az új szavakat, szóösszetételeket, mint például a tépőzáras ajtó.

A magyar irodalom első számú szlovákiai kritikusa, Németh Zoltán vezette beszélgetésen Parti Nagy Lajos a gyerekirodalom fontosságát hangsúlyozva felidézte, hogy sokat tanult Weöres Sándortól, Lázár Ervintől. Elmondta: örül annak, hogy a fiatal írók, mint például Varró Dániel vagy Tóth Krisztina nem félnek a műfajtól - tette hozzá Juhász Katalin.

A sajtótitkár beszámolója szerint Parti Nagy sokat beszélt József Attiláról, arról, hogy milyen nagy mértékben hatottak rá a versei. Elárulta azt is, hogy színházi felkérésre most Krúdy Gyulával foglalkozik, s hatalmas kincsesbányának tartja az író munkásságát.

A hétfői estnek meglepetésvendége is volt Rakottyai Katalin személyében, aki 2007-ben megnyerte Szlovákiában a Tompa Mihály országos vers- és prózamondó versenyt és az esten Parti Nagy Lajos Ibusár című színdarabjából olvasott fel részleteket - fűzte hozzá Juhász Katalin.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok