2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécs a Temze Partján

2009. szeptember 14.
Minden szeptemberben van egy hétvége Londonban, amikor a sokszínű város a Temze partján elbúcsúztatja a nyarat. Idén a múzeumparkból tűzkertet varázsolnak, utcabál áll majd a korzón, és éjszakai karnevállal koronázzák meg az egész hétvégén át tartó ingyenes szabadtéri fesztivált, mely 750 ezer látogatót tud magáénak. Idén Pécs is megmutatja magát.
A folyó immár tizenkettedik alkalommal múzsája a rendezvénynek, mely többszáz nemzetközi sátra között idén Magyarország is szerepel, méghozzá Péccsel, a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt közreműködésével.    
 
Szeptember 12. és 13. között a Temze Fesztiválnak nevezett színes vásáron hazánk is több programmal képviselteti magát, így a brit közönség közelebbről is megismerkedhet a magyar hagyományokkal, tradíciókkal.
 
Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010
A megtisztelő címre gőzerővel készülő Pécs is bemutatkozik idén a fesztiválon. A felnőttek Pécset népszerűsítő szóróanyagokat, Pécs és Baranya megye angol nyelvű turisztikai brosúráit lapozgathatják, míg a gyerekek Zsolnay-minták festésével próbálhatják ki ügyességüket.
Még az idei év folyamán több Pécset népszerűsítő programmal is jelentkezik az LMKK Londonban.
 
 
Busólátogatás Londonban
A magyar standnál találkozhatunk igazi busókkal, akik kivételesen az őszt köszöntik a fesztivállátógatók kedvéért, és megigérték, hogy nem lesz sem máglyagyújtás, sem koporsódobálás. A látogatókat szelíden vezetik majd be a 18. századra visszanyúló magyar népszokás legendáiba Englert Antal népi iparművésszel, aki a helyszínen demonstrálja majd a búsó maszk készítésének mesterségét.
 
Trio Spirito
A fesztivál ideje alatt a 2008-ban alakult Berényi Zsuzsa vezette együttes húzza a talpalávalót a magyar sátor előtt. A tehetséges hármas angol és magyar zenészekből áll, és klasszikus, népi és népszerű dallamokat fog előadni hegedűn, brácsán és csellón.
 
Duna: a világ folyója
A London Eye és a Tower Bridge között sétálók nemzetközi szabadtéri kiállításon láthatják a Szentendrei Református Gimnázium diákjainak alkotását a Dunáról. A diákok a Birtish Council szervezte Világ Folyói programjának keretén belül neves művészek közreműködésével fogalmazták meg vizuálisan, hogy számukra mit jelent a folyó. A szentendrei tanulók alkotásukkal a környezetszennyezés Dunára gyakorolt hatására kivánják felhívni a figyelmet.
 
Temze Fesztivál
2009. szeptember 12-én és 13-án tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Nagy-Britannia legnagyobb szabadtéri művészeti vására, a Temze Fesztivál. A Big Ben és a Tower Bridge között, a Temze partján megtartott multikulturális fesztiválon a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt is felállítja sátrát.
A London legnagyobb nyári záró bulijának is nevezett látványos eseményen, a multikulturális város szinte valamennyi ott élő nemzetisége bemutatkozik.
Az 1997-ben először indult fesztivál a Temze folyó partján, mintegy 8 kilométer hosszan, 350 nemzetközi sátorral ünnepli az ősz kezdetét. A felállított sátrakban az adott országra jellemző népszokásokkal, hangszerekkel, ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.
A brit főváros legnagyobb szabadtéri kulturális megmozdulása minden évben több száz ingyenes programmal, koncertekkel, sporteseményekkel, kézműves foglalkozásokkal, egzotikus és hagyományos ételekkel és italokkal várja az érdeklődőket. Érdeklődőkből pedig sosincs hiány: a kétnapos fesztiválra évente mintegy 750 ezren látogatnak el.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok