2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tánc - Színház sorozat Brüsszelben

2009. február 6.
"Seul sur scene" címmel a Frenák Pál Társulat előadásával indította el Tánc - Színház sorozatát a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet.
Tánc - Színház sorozat BrüsszelbenFrenák Pál 1989-ben alapította társulatát, a Compagnie Pal Frenak-ot Párizsban, melyet 10 évvel később fiatal magyar tánctehetségekkel bővített ki. A Frenák által gondosan összeválogatott, egymásra rendkívül inspirálóan ható táncosokból álló nemzetközi csapat műhelymunkája során a tanult klasszikus és modern tánctechnikákon túl, egy karakteres társulati profilt, egyedülálló stílust és táncnyelvet hozott létre. Ennek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint a társműfajok (cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene) beemelése az alkotásokba.

A Frenák Pál Társulat legújabb koreográfiája, az Instinct elnyerte a Lábán Rudolf-díjat, a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerését.

Frenák Pál Mennono koreográfiájával egy sejtelmes, kék univerzumba merülünk alá. A Buto mozgásművészetéből táplálkozó előadásban a táncos Várnagy Kristóf a szobrok látszólagos dermedtségéből kel életre. Észrevétlenül bontakoznak ki a mozdulatok, egymásra vetítve a táncos kifejezőeszközeit és a siket-néma jelrendszert.

Az áradó kékség vonzásának ereje, az uszályként körbeölelő anyag, mint saját létének kiterjesztése ad erőt a táncosnak elfogadni testének zártságát. Az energia szakadatlanul átjárja az állandóság szobrát, remegve szabadítja fel lelkét.

Az új programsorozat célja, hogy megismertesse a szakmai és a műfajt kedvelő brüsszeli közönséggel a tánc és a színház magyar kiválóságait. A programban az évad végéig többek között szerepel még a Kettős tükör Társulat két előadással, melyből az egyik a gyerekeknek szóló János Vitéz, Bárdos Andrea: Egy nő című monológjával, ezenkívül két, szintén a sorozatba illő előadás szervezésének előkészületei még folynak.

A Frenák Pál Társulat előadása a Brüsszelben a Párizsi Magyar Intézet együttműködésével jött létre.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok