2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vasfüggöny és trabantok Párizs utcáin

2009. szeptember 11.
Szeptember 12-én Párizsban egy történelmi megemlékezés idejére feltámadnak a szocialista rendszer hazánkban jól ismert szimbólumai: a Trabant és a vasfüggöny. A Champs Elysées-n végigpöfögő felzászlózott kelet-német autókaraván és a Luxembourg-kertben felépített 40 méteres vasfüggöny-darab megidézi a volt rendszert, és annak történelmi kimúlását.
Trabantfelvonulással veszi kezdetét a három ország – Magyarország, Ausztria és Németország – együttműködésével létrejött rendezvény, amely kiemeli hazánk szerepét az európai újraegyesítés folyamatában. A 89-es sopronpusztai „páneurópai pikniken” néhány órára felgördült a vasfüggöny és kelet-németek százai jutottak át Ausztriába. A pillanat kulcsfontosságúnak bizonyult, ez az első „rés” a vasfüggönyön végül a berlini fal leomlásához vezetett. A szervezők négy, egymást kiegészítő kiállítással mutatják be a franciáknak, hogy milyen döntő lépést jelentett ez Európa történelmének alakulásában.
 
 
Szeptember 12-én délben szabadtéri fotókiállítás nyílik Szabadság és demokrácia címmel a párizsi hatodik kerületi városházán. Az utcai tárlat 1988-tól 2004-ig – az Európai Unióhoz való csatlakozásig – a Magyarországon történt legfontosabb politikai eseményeket mutatja be. A megnyitó után útjára indul a Trabant konvoj, hogy bejárja Párizs legnevezetesebb pontjait. A veterán kétüteműeket a legnagyobb francia Trabant klub, a Club Euro Trabi lelkes tagjai vezetik.  Az Eiffel torony – Diadalív Concorde - Champs Elysées – Diadalív – Eiffel torony - Szajna part útvonalon a szervező országok nagyköveteit, köztük Nikicser László magyar nagykövetet fogadják a párizsi Városháza és a Külügyminisztérium épülete előtt.
 
Végül a hetvenes-nyolcvanas évek kultuszautó-karavánja a Szenátus épülete felé veszi az irányt, és leparkol ott, ahol még Trabant nem járt: a Luxembourg-kert kapujában. A kert egyik sétányán őrtoronnyal és „aknamezővel” kiegészítve válik a franciák számára is kézzelfoghatóvá a Keletet egykor a Nyugattól elválasztó szögesdróthatár. Létezése negyven évének főbb állomásait bemutató fotókkal és a hozzájuk tartózó magyarázattal várja az érdeklődőket a kiállítás, amit Ausztria és Magyarország párizsi nagykövetei nyitnak meg 17:30-kor. Ünnepélyes beszédüket a Brass in the Five fúvószenekar koncertje követi, majd a Párizsi Magyar Intézetben két újabb kiállítás megnyitójára kerül sor. Elvtársak vége! címmel ’89-’90 választási plakátjait, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma gyűjteményének darabjait, illetve a budapesti Friss Galéria által kiírt A rendszerváltás 20 éve pályázat nyertes munkáit tekintheti meg a közönség. A 25 nyertes festmény így a külföldi magyar intézetek együttműködésének köszönhetően a budapesti Friss Galéria, a Berlini Magyar Ház és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza után most Párizsban is látható.
 
 
„Számos legenda fűződik a szocializmus egykori szimbólumának – a vasfüggönynek – negyven éves életútjához, bár ezek főként illegális határsértésekről és a bontásról szólnak. Európa nyugati felében egy ilyen, országokat és családokat elválasztó kerítés létezése és ennek abszurditása ma már nehezen érthető, nehezen elképzelhető” – mondja Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet vezetője. „Az 1989-ben gyors ütemben lebontott vasfüggöny húsz évvel később, 2009. szeptember 12-én Párizsban ismét felépül. Az 1989-es magyar-osztrák határnyitás jelentőségére szeretnénk helyezni a hangsúlyt, hiszen ez volt a berlini fal lebontásához vezető utolsó fejezet, és nagyban hozzájárult Európa újraegyesítéséhez. Fontos, hogy ezt tudatosítsuk Párizsban is.”
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok