2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar Intézetben

2010. május 14.
Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi két magyar festőművészhez, Sass Brunner Erzsébethez és Brunner Erzsébethez írott levelei láthatók azon a kiállításon, amely csütörtöktől látható Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban.
A Brunner Erzsébet születésének 100. évfordulója alkalmából látható, ritka dokumentumokat tartalmazó kiállítás az anya-leány művészpárosnak a 20. századi indiai történelem legnyagyobb alakjaival ápolt szoros kapcsolatairól számol be fotókon és leveleken keresztül.
 
Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar IntézetbenSass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet 1930-ban érkezett meg Santiniketanba és két évig tartózkodott Tagore egyetemén, a Visva-Bharatin. Mindennapjaikat Tagore közvetlen közelében élték, megörökítve a Nobel-díjas költő arcképét és életének megannyi részletét. Santiniketani tartózkodásuk után is folyamatos kapcsolatot tartottak és rendszeresen leveleztek a költővel annak 1941-ben bekövetkezett haláláig.
 
Mahatma Gandhival 1934-ben találkoztak először, amikor Brunner Erzsébet Bangalore-ban megfestette a portréját. A Brunnerek mélyen rokonszenveztek az indiai függetlenségi mozgalommal és nagyon tisztelték Gandhi elveit. Gandhi is nagyon jó véleménnyel volt a Brunnerek művészetéről, különösen nagyra értékelte az indiai élet és az indiai emberek hiteles ábrázolását. A Brunnereknek írt számos levele arról árulkodik, hogy ez a szoros kapcsolat mély és kölcsönös rokonszenven alapult.
 
Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar Intézetben
 
Hasonlóan közeli kapcsolatról és kölcsönös megbecsülésről árulkodnak Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi levelei is. Nehruval 1938-ban, Londonban találkoztak először. Ez a barátság akkor vált igazán szorossá, amikor anyja halála után Brunner Erzsébet Delhibe költözött. A magyar művész a Nehru-család legközelebbi barátai közé tartozott, Indira Gandhi az egyik legbizalmasabb barátnője volt. Ez a szoros barátság akkor is megmaradt, amikor Indira lett a miniszterelnök. Szép pédája ennek az a levél, amelyben Indira Gandhi 1972-es magyarországi látogatásáról számol be Brunner Erzsébetnek, amikor több Brunner-festményt ajándékozott a Magyar Nemzeti Galériának és a Nagykanizsai Múzeumnak.
 
A Brunnerek Tagore-t, Gandhit, Nehrut, Indira Gandhit, valamint az indiai történelem sok más nagyságát ábrázoló portréit Indiában a Delhi Nemzeti Galéria, az Indira Gandhi Művészeti Központ, Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum és a nagykanizsai Brunner-gyűjtemény őrzi.
 
Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar Intézetben
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok