2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális programok a külföldi magyar intézetekben március 15-én

2010. március 12.

Koncertekkel, irodalmi estekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban a magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták szervezésében az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

 

Abu Dhabiban 2010. március 15-én a Nagykövetség által szervezett National Day Partyn Németh Mátyás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűse ad koncertet. A városban nemrég megnyílt Magyar Honismereti Iskolában a március 13-i tanítási napon a tanulók kokárdákat késztenek, zászlókat festenek, 48-as dalokat, táncokat tanulnak.

 

A bécsi Collegium Hungaricum március 13-án az Ausztriai Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségével és a Magyar Nagykövetséggel közös szervezésben emlékezik meg a nemzeti ünnepről. Dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem oktatója tart ünnepi beszédet. Az est további közreműködői: Mécs Károly színművész, Kovács István költő, valamint a 72-es sz. Széchenyi István cserkészcsapat és a Bécsi Magyar Iskola növendékei, zongorán kísér Cuomo Andrea.

 

A Berlini Collegium Hungaricumban március 15-e alkalmából Can Togay János igazgató köszönti a megemlékezés résztvevőit. Ezt követően Nagy József, a XI. Országos Zeneiskolai Klarinétverseny I. korcsoportjának első helyezettje játssza el a Himnuszt. Ünnepi beszédet mond Dobai Péter író, költő és forgatókönyvíró. Előadásának címe: „Redivius – a magyar emigráció 1848. után”. Bognár Szilvia, a világzene egyik legismertebb magyarországi képviselője énekel, Szauder Dávid médiaművész összeállítást vetít Bódy Gábor legendás „Amerikai anzix” című filmjéből, valamint 48-as veteránok fotóiból.

 

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben a Brassai (Halász Gyula) fotográfiáiból összeállított kiállítás ünnepélyes megnyitója után Csáki András gitárművész koncertjével emlékeznek a nemzeti ünnepre. .Műsoron: J. S. Bach, J. Dowland, Farkas Ferenc, M. Giuliani, Bartók Béla, A. Barrios, J. K. Mertz, Pavlovits Dávid.

 

Az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja és a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet ünnepi programja március 17-én 20 órakor Burkaló Beáta és Concordia vonósnégyes koncertjével kezdődik és kárpátaljai (Burkalo Beáta, Munkács, Ukrajna) valamint erdélyi művészek (Concordia vonósnégyes, Kolozsvár, Románia) fellépésével folytatódik

 

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ március 16-19. között Magyar Kulturális Fesztivált szervez Chennaiban - ennek részeiként március16-án zongorakoncert lesz Chennaiban Marouan Benabdallah magyar-marokkói zongoraművész előadásában. A fesztivál ideje alatt az Utolsó idők, Tréfa, Prima Primavera, Mázli, Adás című magyar filmeket vetítik le az indiai közönségnek, de bemutatkozik a kortárs magyar grafika is. Március 30-án „Hazám, hazám” címmel Erkel Ferenc emlékkoncertre kerül sor az India International Centre-ben.

 

Helsinkiben a korábbi hagyományoknak megfelelően vidéken kerül sor a megemlékezésre a helsinki magyar nagykövetséggel közös rendezésben. Március 12-én Turkuban Enyedi Ágnes népdalénekes és kísérője, Juhász Dénes (hegedű, furulya) lép fel magyar népdalcsokorral.

 

Kairóban március 10-én Rigó Judit „Négy Évszak” című fotókiállítása nyílik az intézet kiállító termében. Március 13-án az ünnepi megemlékezést követően az „Egy magyar nábob” és a „Kárpáti Zoltán” című filmeket vetítik.

 

A Londoni Magyar Kulturális Központban 2010. március 15-e alkalmából a „New Order” című könyv bemutatója lesz. A kötet az 1989 utáni magyar kortárs költészetet öleli fel. Az esten a szerkesztő, George Szirtes és két költő, Karafiáth Orsolya és Gerevich András vesznek részt.

 

Moszkvában március 19-én Dr. Nagy István igazgató ünnepi beszédét követően Dr. Zseliczki Béla, az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének tudományos főmunkatársa tart előadást az 1848/49-es szabadságharcról, majd Dr. Horváth Iván, az ITK igazgatóhelyettese a XIX. századi magyar-orosz irodalmi kapcsolatokról beszél. Az ünnepi megemlékezést rövid komolyzenei koncert zárja, amelyen Liszt műveket adnak elő a Blok Zenei Társaság zenészei.

 

New Yorkban a március 15-i megemlékezést a Főkonzulátussal együttműködésben szervezett koncert követi. A nemzeti ünnepet megelőző héten kezdők számára meghirdetett, egyhetes magyar nyelvi kurzus számos érdeklődőt vonz, és viszi őket közelebb a nyelven keresztül a magyar kultúrához, hagyományokhoz is. A kurzus zárónapján, március 13-án akadályverseny jellegű, nyelvi és kulturális kérdéseket tartalmazó multimédiás teszttel foglalják össze az addig tanultakat. Az esemény alkalmat kínál a forradalomról való megemlékezésnek. Kiemelten foglalkoznak a magyar nyelv, kultúra és történelem emblematikus alakjával, Petőfi Sándorral, természetesen a hallgatóság kezdő szintű nyelvi tudásához alkalmazkodva. A feladatok sorában szerepel Petőfi-puzzle, magyar nemzeti jelképek megismerése, a forradalmat érintő szókincs összegyűjtése, 1848 elhelyezése a magyar történelem nevezetes dátumainak sorában, valamint egy Petőfi-vers szótárral való fordítási kísérletei.

 

A Párizsi Magyar Intézet az épületére vetített fényornamentikával, ünnepi homlokzatával várja a párizsi magyarokat a március 15-i megemlékezésre. Az óriásvetítést követően a Gabona zenekar bemutatja ”hogyan szólt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik képzeletbeli zenekara, ha a dobos keletről, a tubás nyugatról, a harmonikás délről, a szaxofonos pedig északról érkezett...”

 

A Prágai Magyar Kulturális Központban ünnepi koncert lesz Fülep Márk, Gábor József, Fülep Máté és Hajnóczy Júlia vendégszereplésével: Műsoron Lajtha, Bartók, Kodály, Popp, Doppler, Liszt, Hajdú Mihály, Erkel és Weiner Leó művei.

 

Szlovákiában Pozsonyban és Kassán emlékeznek március 15-re. Pozsonyban Borbély László Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjas, 2009-es Junior Prima díjas zongoraművész ünnepi hangversenyét hallgathatja meg a közönség a pozsonyi Prímási palota Tükörtermében. A kassai Főkonzulátussal és a Löffler Béla Múzeummal együttműködésben megrendezett ünnepi hangversenyen a kassai Löffler Béla Múzeumban Oláh Kornél Liszt-díjas zongoraművész és Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész működnek közre.

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának alkalmából idén Szalóki Ági varázsolja el zenei kíséretével a Stuttgarti Magyar Intézet közönségét március 15-én 19.00 órától. Köszöntőt mond Dr. Gracza Lajos, a SMKTK Baráti Körének elnöke.

 

A Római Magyar Akadémia a nemzeti ünnep alkalmából március 15-én megemlékezést és koszorúzást tart a Türr István szobornál Rómában (Passeggiata del Gianicolo).

 

A sepsiszentgyörgyi Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja két rendezvényen vállal szerepet: március 14-én a sepsiszentgyörgyi Incze kopjafánál tartott koszorúzáson, március 15-én pedig a Gábor Áron eredeti ágyújának hazahozatala tiszteletére szervezett kézdivásárhelyi központi ünnepségen.

 

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet néptánc-előadásokkal, kiállítással, könyvbemutatóval, koszorúzásokkal emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról Bulgária-szerte. Március 10-én az ünnep tiszteletére Pócs Péter válogatott plakátanyagából nyílik kiállítás PLAKÁTMAGÁNY címmel. Március 11-én a magyar nagykövetséggel és a magyar kolónia tagjaival közös koszorúzás Petőfi Sándor és Kossuth Lajos emléktábláinál. Március 12-én és 15-én az intézet az 1849-es Kossuth-emigráció emlékhelyein, Sumenban és Vidinben emlékezik meg az ünnepről a Sumeni és a Vidini Önkormányzatok együttműködésével. Március 14-én, az ünnep előestéjén a szófiai Nemzeti Film- és Színházművészeti Egyetem színháztermében, A TÁNC VIHARÁBAN című ünnepi előadást tekintheti meg a közönség a pécsi Misina Néptáncegyüttes előadásában. Március 15-én Vidinben a koszorúzási ünnepséget követően a Misina Néptáncegyüttes tart ünnepi előadást a városi Állami Filharmónia színpadán. Március 16-án az ünnepségsorozatot Kemény István ÉLŐBESZÉD című verseskötetének bemutatójával zárjuk.

 

Tallinnban március 15. megünneplése a Fenno-Ugria Alapítvány „Rokonsági Esték” sorozat keretében történik, március 14-én az Óvárosi Zeneiskolában (Tallinna Vanalinna Muusikamaja). Ünnepi beszédet mond Tonu Seilenthal, a Tartui Egyetem docense, a magyar nyelv oktatásának vezető tanára és Bán István, az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Kulturális Egyesülete elnöke. Ezt követően Győri Noémi (fuvola), Madaras Gergely (fuvola) és Mali Emese (zongora) ünnepi koncertje következik. A rendezvény az Észt - Magyar Társaság, az Észtországi Magyarok “Munkácsy Mihály” Egyesülete, valamint a Tallinni Magyar Intézet együttműködésében valósul meg.

 

Varsóban március 14-én irodalmi beszélgetést szerveznek a varsói Lazienki Parkban. Március 15-én „Magyar ízek” címmel Tadeusz Olszanski és Molnár Klára könyveinek ételbemutatóval egybe kötött ismertetésére kerül sor a varsói "Könyvmegálló" nevű könyvtárban. Március 16-án adják át a Varsói Magyar Intézet által alapított a "Magyar-Lengyel Barátság Követe" emlékplakettet.

 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok