2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Összetett szemek - ismét virtuális ablak nyílik Párizs és Budapest között

2010. május 5.
Az ötvenes évek interaktív televíziós kísérleteiből merítve inspirációt, virtuális ablakot tervezett a K27 csoport Budapest és Párizs összekötésére. Teleportálás nélkül is egyszerre két helyen lehet az, aki május 5. és július 16. között betér a Budapesti Francia vagy a Párizsi Magyar Intézetbe.
Az elbírálás során egyhangúlag a K27 csoport terve bizonyult a legjobbnak, így - a nyerteseknek járó 4000 euró támogatással - ők teremthetnek interaktív kapcsolatot Budapest és Párizs között. A Párizsi Magyar Intézet, a Budapesti Francia Intézet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszéke és a C3 Alapítvány által meghirdetett "Contact prompt" pályázaton a két intézet közös munkáját erősítő újfajta kulturális párbeszéd elindítására, interneten alapuló, valós időben folyamatosan működő installáció megvalósítására biztatták a művészeket. A közös kiírásra tizenkét pályázó összesen tizenöt pályázati anyagot nyújtott be.
 
A K27 csoport, vagyis Mózes Réka, Gurszky Péter Ádám és Radics Márk három-három, a látogatók által szabadon mozgatható mobil kamerát és egy-egy látványos, 6 képernyőből álló monitor terminált helyezett el a Budapesti Francia Intézetben és a Párizsi Magyar Intézetben. Így az ezernégyszázkilencvenegy kilométerre levő párizsi és budapesti látogatók bepillantást nyerhetnek egymás és az intézetek mindennapjaiba, sőt jelezhetnek is a másiknak.
 
A K27 csoportA K27 csoport installációjának szellemisége hasonló az ötvenes évek ITV (interaktív televízió) kísérleti próbálkozásaihoz, ahol az elképzelés szerint a néző reakcióival alakíthatta volna a sugárzott műsort. "Manapság, amikor majd' minden lépésünket térfigyelő kamerák kémlelik és folyamatosan ki vagyunk téve a televízió manipulatív erejének, szinte lehetetlen, hogy egyszerre lehessünk előadók és maga a közönség" - kommentálja művét a K27 csoport. "Ezt az állapotot kívántuk modellezni ezzel a kamerakép kreatív használatán alapuló installációval: egyszerre megtükrözve a megfigyelőt és a megfigyeltet, a közönség kizárólag mozgóképeken keresztül kommunikálhat egymással."
 
Második alkalommal valósít meg közös multimédiás művészeti projektet a Párizsi Magyar Intézet és a Budapesti Francia Intézet. 2006-ban Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton interaktív videóinstallációja, a "see-through" szolgált virtuális ablakként az intézetek között, amely népszerű volt mind a magyar, mind a francia közönség körében.
 
A két kulturális intézet nagyon hasonló tevékenységet folytat, egyazon időben, két egymástól távol lévő ponton, gyakran igen hasonló közönségnek. Mindkét pályázat győztes alkotása ebből az alaphelyzetből indult ki, erre reflektál.
 
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok