2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Térbeli yin yang a Párizsi Magyar Intézetben

2010. március 16.
Az építészethez kapcsolódó legnagyobb magyar találmányokat, így a Gömböc névre keresztelt, első ismert két egyensúlyi ponttal rendelkező homogén testet és a világhírű üvegbetont is bemutatja a Párizsi Magyar Intézet a párizsi Kortárs Magyar Építészeti Fesztiválon, amelyet a szervezők a napokban tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargha Mihály építész, az építészfórum.hu alapítója emlékének ajánlanak.
Küszöbön álló teljes felújítását, átépítését előrevetítve a kortárs építészetre fókuszál márciusban a Párizsi Magyar Intézet (PMI). A Magyar Építőművészek Szövetségével együttműködésben két kiállítást és egy konferenciát szervez, bemutatja az aktuális tendenciákat, összehozza a magyar és a francia szakembereket. Igazi kuriózumként pedig, március 16-18. között, az esti órákban megújult homlokzatával várja a francia közönséget: az épületre vetített fényornamentika-variációk "áttörik" az épület fizikai korlátait és ideiglenesen új külsőt kölcsönöznek neki. A Sokszem Vizuális Művészeti Alapítvány grafikus-, építész, üveg- és festőművészeinek munkái az ornamentika egyfajta mulandó, de annál látványosabb formáját képviselik. A Pani cég, az NKA és az Archikon Kft. segítségével létrejövő hatalmas vetítés a PMI kiállítótermében március utolsó két hetében bemutatott kiállítások - a "Budapest Építészeti Nívódíja 2009" pályázat legjobbjai és az "Újornamentika/ Organikus építészet" - hivatalos megnyitóján látható.
 
A Párizsi Magyar Intézet
 
A magyar szecesszióban számos példa mutatja az ornamentika és az organikus építészet keveredését, azaz az épületnek és környezetének speciális összhangját. Az "Újornamentika / Organikus építészet" kiállítás a jelenkor és a szecesszió legszebb, ebben a szellemben készült homlokzatait vonultatja fel, többek között Kós Károly, Maróti Géza és Lechner Ödön, a szecessziós stílus magyar irányzata kezdeményezőjének, a Magyar Iparművészeti Múzeum tervezőjének munkáit. Az "újornamentika és építészet" gondolat körére szervezett március 17-i konferencia az építészeti ornamentika alapjait és értelmezését tárgyalja, megjelenését a magyar és a francia Bauhaus épületeken, valamint különböző formáit a városépítészeti elemektől a kisebb részletekig.
 
A párizsi Kortárs Építészeti Fesztivált Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Albert Dubler, a Nemzetközi Építész Szövetség elnöke nyitja meg március 16-án. Az redezvényen kiemelt szerepet kapnak a francia és a magyar szakemberek, várostervezők, művészettörténészek, építészelméleti szakemberek, gyakorló építészek.
 
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok