2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Párizsi Magyar Intézet pályázatot hirdet a párizsi zene ünnepén való részvételre világzene kategóriában

2007. március 22.
A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban, Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét. A Franciaországban valóban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) ez alkalomból a tavalyi évhez hasonlóan önálló, szabadtéri helyszínen szeretné felvonultatni a magyar tehetségeket. A PMI szándéka, hogy több zenekar számára biztosítson lehetőséget a francia közönség előtti bemutatkozásra, ezért pályázatot hirdet a színpadi fellépésre. A pályázat nem titkolt célja a helyi muzsikáláson túl, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő franciaországi turnéjukat. A PMI ehhez segítséget biztosít, de a szervezést nem vállalja magára.

Olyan zenekarok jelentkezését várjuk, akik szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell egy legalább 20 perces, saját hanganyagot rögzítő CD-t, digitális fotót és egy legfeljebb A4-es oldal terjedelmű leírást a zenekarról (kontakt, történet, stílus, tagok, egyéb fontos közlendők).

Pályázati határidő: 2007. április 16.

A PMI a beérkezett hanganyagok alapján 2-5 együttest választ ki és hív meg a francia fővárosba, hogy "Magyar sarok" nevű színpadán játszanak 2007. június 21-én, 16 és 23 óra között.

A PMI biztosítja a zenekarok kiutazását és elszállásolását Párizs szívében (6 nap / fellépők + 1 fő erejéig), és igény esetén tanácsokkal segíti őket a további koncertek szervezésében. Vállalja a fellépő zenekarok anyagainak eljuttatását a francia sajtóhoz, valamint a helyszínen terjesztendő francia nyelvű információs anyagok elkészítését (zenekaronként 500 db szórólap), továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a www.instituthongrois.fr honlapon.

Jelentkezését a Párizsi Magyar Intézet alábbi címén várjuk:
"Zene Ünnepe"
Institut Hongrois
92, rue Bonaparte
75006 Paris - France

Bővebb információ az alábbi e-mail címen kérhető: zeneunnepe@orange.fr

Párizs, 2007. március 20.
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok