2022. július 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hudec Év indult Sanghajban

2008. március 5.
A Sanghaji Magyar Főkonzulátus 2008-ban Hudec Lászlóra, a kint alkotó magyar építészre emlékezik.
A sanghaji Travel Times című utazási magazin január 29-i száma fényképes cikkben számol be a Sanghaji Magyar Főkonzulátus által elindított Hudec Év eseményeiről, dátum és helyszín szerint.

A Xinhua kínai hírügynökség február 15-én másfél oldalas összeállítást közöl "Petőfitől Hudecig" címmel, melyben Hudec László magyar építész erős sanghaji kötődését és épületeit részletezi, életrajzi adatokkal kiegészítve. A cikk idézi a Sanghaji Várostervezési Bizottság alelnökét, Wu Jiang professzort, aki szerint az építészet és az épületek egy város lelkét mutatják, közelebb hozzák a műemlékvédelmet és a történelmet a mindennapok embereihez.

A Xinhua tudósítója megemlékezik a 2007. szeptemberi magyar miniszterelnöki látogatásról Kínában, amikor Petőfi Sándor mellszobrának felavatására került sor a sanghaji Lu Hszün Parkban, ami ugyancsak a magyar kultúra jelentős promóciója volt, hiszen maradandó emléket hozott létre a városban.

Hudec László és Petőfi Sándor neve kultúraközvetítőként rendkívül értékes, és jól reprezentálja Magyarországot Sanghajban. A tudósítás általános adatokat közöl Magyarországról (ország területe, lakossága, stb.), majd felhívja a figyelmet arra, hogy egyre több ország használja a kultúrát, mint közvetítőt a kétoldalú kapcsolatok erősítésében. A cikk szerint a 2010. évi Sanghaji EXPO ismét jó lehetőség lesz a kulturális bemutatkozásra. A tudósítás szerzője úgy véli, hogy a sanghaji "Hudec Év" kiemelkedő példája az országok közötti kulturális hídépítésnek.

A sanghaji "Ingatlan magazin" hetilap 2008. február 4-14-i számában számol be arról, hogy a Sanghaji Magyar Főkonzulátus és a Várostervezési Bizottság szervezésben 2008-ban, a Hudec Év keretében emlékkiállításra és a magyar építész munkáit bemutató rendezvényekre kerül sor. A cikk felsorolja Hudec fontosabb épületeit (Park Hotel, Moore Memorial Church, Grand Theatre, Brewery, Wu s House, Estrella Apartments). Az újságíró hangsúlyozza, hogy a Hudec Év célja bemutatni Magyarországot, mint kulturális értékhordozót, továbbá megismertetni az európai kulturális-építészeti örökséget a kínai közvéleménnyel. Ugyanakkor, véleménye szerint, az eseménysorozat kiváló alkalom a műemlékvédelem fontosságának hangsúlyozására is.

2008. február 7-én, a "Construction Times Shanghai" című építészeti szaklap fél oldalas cikkben számol be arról, hogy a Sanghaji Magyar Főkonzulátus, a Sanghaji Várostervezési Bizottság támogatásával, 2008-ban Hudec Évet szervez Sanghajban, a híres magyar építész emlékére. A lap Wu Jiang -ot, a Várostervezési Bizottság alelnökét (Wu Jiang az emlékév január 22-i megnyitóján, szemináriumot tartott a sanghaji art deco építészetről.) idézi: a kiemelkedő magyar építész épületei Sanghaj városképében jól szemléltetik a különböző építészeti stílusok megjelenését és azt a fejlődést, melyen a város keresztülment az 1920-30-as években.

A legnagyobb példányszámú esti napilap, a "Xinmin Evening News" február 8-i számában, csaknem egyoldalas, fényképes cikkben tudósít a Hudec Év eseményeiről. A Park Hotelt, mely az 1980-as évekig Sanghaj legmagasabb épülete volt, külön kiemeli. Az újságíró szerint, Hudec épületeinek több, mint egyharmada szerepel azon a listán, mely Sanghaj "kiemelkedően modern építészeti" emlékeit tartalmazza.

A nagyobb képhez kattintson!A Shanghai Daily, legnagyobb példányszámú, angol nyelvű napilap, február 15-i mellékletében kétoldalas, színes összeállítást közöl: "Egy zseni örökségét ünnepeljük - a magyar, aki rányomta bélyegét a régi Sanghajra" címmel. A cikk Hudec rövid életrajzával indít, majd rátér arra, hogy a Sanghaji Magyar Főkonzulátus kezdeményezésre 2008-ban, a Hudec Év keretében megrendezendő eseménysorozatra.

Az újságíró az összeállításban Anne Warr Sanghajban élő ausztrál építésszel, a "Sanghaji építészet" című, nemrég megjelent könyv szerzőjével, s a programsorozat egyik közreműködőjével beszélgetett Hudecről és épületeiről. A szakember szerint Hudec rugalmassága, stílusainak változatossága, s építészeti újításai nemcsak megrendelői igényeinek feleltek meg, de kora legnagyobb építészei közé emelték őt. Kiemelte, hogy a magyar építész, azon túl, hogy nyitott volt az újdonságokra, folyamatosan tanult, mély tudással, szilárd alapokkal rendelkezett s tehetséges építészként hamar nevet szerzett magának az akkor virágzó Sanghajban. Egy amerikai utazást követően, a new york-i felhőkarcolóktól lenyűgözve, megépítette a Park Hotelt, amellyel a magasépítészet hagyományát teremtette meg Sanghajban.

A nagyobb képhez kattintson!Ez nemcsak egy ma is méltóságteljes épület, de átmenetet képez a klasszikus építészeti stílustól a modern felé. Egy másik áttörés a modern építészetbe a "Wu's House", egy újabb Hudec ház, amely - bár 1938-ban épült - a XXI. századi sanghaji látképbe is szépen illeszkedik.

A cikk írója hangsúlyozza, hogy június 14-én, a kínai kulturális örökség napján, kiállítás nyílik, mely bemutatja Hudec életét és építészetét.

Hajba Tamás főkonzult idézi azzal kapcsolatban, hogy a Graphisoft cég legújabb építészeti szoftverének segítségével a kiállítás látogatói a Hudec házakat 3 dimenziós formában is láthatják majd. A kiállítás megnyitásának napján a kínai közönség több olyan Hudec építette házba is bejuthat majd, mely egyébként zárva van.

A cikk mellékletében négy Hudec épület (Park Hotel, Nagy Színház, Wu's House, Joint Savings Society Building) részletes leírása szerepel, Hudec rövid életrajzával és a Hudec Év vázlatos esemény naptárával együtt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok