2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hudec László, egy magyar építész öröksége Sanghajban

2008. június 13.
A XX. századi Sanghaj meghatározó jelentőségű, magyar származású építészének és munkásságának szentelt Hudec Év keretében emlékkiállítás nyílik szombaton a kínai városban.
2008. június 14-én, a Kínai Kulturális Örökség napján, a Sanghaji Magyar Főkonzulátus, a Várostervezési Bizottság, a Városi Építészeti Archívum és a Tongji Egyetem Építészeti és Várostervezési Intézetének szervezésében, Hudec emlékkiállítás nyílik Sanghajban. A sanghaji kormányzat támogatásával a kiállítás az 1927-ben épült Amerikai Klubban kerül megrendezésre. A kiállításon Hudec épületeit, illetve történetüket illusztráló fotók és tervek mellett bemutatásra kerülnek a Magyar Országos Levéltárból származó anyagok, amelyek Hudec életét és tiszteletbeli magyar konzuli működését dokumentálják, továbbá a leszármazottaktól származó egyedülálló levelek és fotók, melyek segítségével újabb épületek köthetők a híres magyar építész nevéhez. A kiállítást Wu Jiang, a Sanghaji Várostervezési Hivatal vezetője, Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke és Hajba Tamás sanghaji magyar főkonzul nyitja meg. A kiállítás megnyitóján a sanghaji városi vezetés, a Huangpu kerületi kormányzat, a Várostervezési Bizottság, a Műemlékvédelmi Hivatal és a Tongji Egyetem is képviselteti magát.

A kiállítás napján jelenik meg a Sanghaji Építészeti Archívum "Hudec - magyar építész Sanghajban" című kétnyelvű albuma is. Megjelent a Hudec épületeit ábrázoló műemlékvédelmi térkép is angol és kínai nyelven, Fang Yuqiang újságíró képeivel illusztrálva. A térképet a Sanghaji Magyar Főkonzulátus kezdeményezésére és támogatásával az "Explore Shanghai Heritage" nevű szervezet jelentette meg.

Amerikai Klub (Fotó: Hudec Heritage Project)Hetvenöt évvel ezelőtt, 1933. június 14-én, ugyanezen a napon nyílt meg a sanghaji "Nagyszínház" (Grand Theatre). Hudec modernista építészeti remekművét 1933-ban légkondicionálóval, beépített szinkrontolmács fülhallgatókkal és korát messze meghaladó tűzvédelmi berendezésekkel szerelte fel.

A Kínai Kulturális Örökség napján, a helyi kormányzat számos műemlék épületet, köztük Hudec tervezte házat tesz látogathatóvá a sanghaji közönség számára.

A Hudec-kiállításnak otthont adó volt Amerikai Klub beaux art stílusban épült 1927-ben, amikor Hudec az amerikai Rowland Curry építészeti iroda alkalmazásában állt. Az intézmény 1930-ra már több mint ezer taggal büszkélkedhetett. 1937 előtt hölgyek csak évente egyszer látogathatták a Klubot. Két ebédlő, bár, billiárd terem, alagsori bowling, könyvtár és 50 legénylakás várta a látogatókat. Az építéshez a téglát a tengerentúlról importálták. Az épület stílusa az akkor Amerikában divatos irányzatot követi.

Hudec Év

Hudec László (Fotó: Hudec Heritage Project)Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Sanghaji Magyar Főkonzulátus megnyitotta a Hudec Évet, amellyel a XX. századi Sanghaj meghatározó jelentőségű, magyar származású építészének és munkásságának kíván emléket állítani, születésének 115. és halálának 50. évfordulóján. A Magyar Királyi Építészeti Akadémián (Budapesti Műszaki Egyetem elődje) végzett Hudec László 1918-ban, hadifogságból menekülve jutott el Sanghajba, ahol 1947-ig több mint 60 híres épületet (templomot, szállodát, villát, lakóházat, mozit, kórházat) tervezett és épített.

A Hudec Évet az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Balassi Intézet, a Sanghaji Várostervezési Hivatal, a Városi Építészeti Archívum, a Tongji Egyetem, a Magyar Országos Levéltár, Sanghajban élő magyarok, és több cég támogatja. Célja, hogy felhívja a kínai és nemzetközi közvélemény figyelmét a Hudec által létrehozott, kiemelkedő építészeti örökségre, a műemlékvédelem fontosságára, s ezáltal erősítse Magyarország, mint kulturális értékhordozó nevét Kína gazdasági fővárosában. A Hudec program, a különböző együttműködési csatornákon keresztül, nemcsak a várostervezés, hanem a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén is Magyarországra irányítja a figyelmet. A Hudec Év ugyancsak lehetőséget teremt műemlékvédelmi és építészeti együttműködés kialakítására, egyetemközi kapcsolatok létrehozására.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok