2021. november 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Kht.

2004. október 21.
Az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. jelenleg az ESZA típusú intézkedések legnagyobb végrehajtó szervezete. 2000 októberében kizárólagos állami tulajdonú közhasznú társaságként jött létre, jelenlegi tulajdonosai a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (76 %) és az Oktatási Minisztérium (24 %).
 
Alapításának célja egy olyan intézményi struktúra létrehozása volt, amely egyrészről képes ellátni az ESZA típusú Phare programok végrehajtásával kapcsolatos feladatokat, másrészről fontos szereplőként működik közre az Európai Szociális Alap fogadására történő nemzeti felkészülésben.
 
Az ESZA Kht. jelenleg nyolc Phare program lebonyolításában Végrehajtó Szervezetként, további 8 programban a Központi Szerződéskötő és Kifizető Egység mellett szakmai végrehajtóként vesz részt.
 
A programok alapvetően a munkaerő-piaci integráció és foglalkoztatás; az oktatás-nevelés; és a hátrányos helyzetű lakosságcsoportok esélyegyenlőségének témakörében futnak. Az ESZA Kht. részt vesz a programjavaslatok előkészítésében, felelős a pályázatok megjelentetéséért, a beérkezett pályázatok értékelésének koordinációjáért, a nyertes pályázókkal történő szerződéskötésért, valamint a programok pénzügyi és szakmai monitorozásáért. A monitoring mellett feladata a projektek pénzügyi ellenőrzésének biztosítása, valamint a programok értékelésének megszervezése. Az ESZA típusú Phare programok közös jellemzője, hogy egy-két kivétellel valamennyien grant típusú szerződésekkel humánerőforrás-fejlesztési projekteket támogatnak.
 
2004 elejétől a Phare programok végrehajtása mellett az ESZA Kht. a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretein belül közreműködő szervezetként az alábbi intézkedések megvalósításában vesz részt:
 
HEFOP 1.3 intézkedés
A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, valamint a munkahelyi és családi kötelezettségek összehangolása.

HEFOP 2.3 intézkedés
Hátrányos helyzetű emberek, köztük a romák foglalkoztatásának javítása.

HEFOP 3.4 intézkedés
Munkahelyteremtést és a vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő képzések.

HEFOP 3.5 intézkedés
A felnőttképzés rendszerének fejlesztése.

A HEFOP végrehajtásához kapcsolódó tevékenységei körében az ESZA Kht., mint Közreműködő Szervezet feladata a fenti intézkedésekhez kapcsolódó pályázatok kezelése, a nyertes kedvezményezettekkel történő szerződéskötés koordinációja, valamint a projektek szakmai monitorozása.

A négy intézkedés keretében az ESZA Kht. jelenleg 6 pályázati programot és egy központi programot valósít meg, melyből 5 beadási határideje már lejárt, de 2005 első félévében újabb meghirdetések várhatóak.
 
Az ESZA Kht. elérhetősége:
Titkárság
Cím: 1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel: (1) 471-7676
Fax: (1) 471-7675
E-mail: info@esf.hu
Honlap: www.esf.hu
 
Strukturális Alapok Ügyfélszolgálat
Tel: (1) 471-7696
Fax: (1) 471-7675
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok