2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

A kulturális sokszínűséget ünneplik Brüsszelben

December 19-én Brüsszelben találkoznak az EU tagállamok kultúráért felelős miniszterei, hogy megünnepeljék az UNESCO Kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló egyezmény ratifikációs okmányainak letétbe helyezésétét. Az eseményen hazánkat Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár képviseli.
2006. december 19.

Átadták a Mobilitási Nívódíjakat és a Legjobb Kedvezményezetti Beszámolók díjait

Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára átadta a legmagasabb színvonalon megvalósított Leonardo mobilitási projektnek járó Mobilitási Nívódíjakat és a Legjobb Kedvezményezetti Beszámolók díjait.
2006. december 14.

Takács Ildikó a Londoni Magyar Kulturális Központ új igazgatója

Dr. Takács Ildikó Katalin
Takács Ildikó irányítja február 15-től a Londoni Magyar Kulturális Központot - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten.
2006. december 12.

Húsz éves a magyar tanszék Párizsban

A francia és a magyar tudományos élet mértékadó személyiségeit ülteti közös asztalhoz a Párizsi Magyar Intézet (PMI) azon a tudományos konferencián, amelynek apropóját az adja, hogy húsz éves a magyar szak Párizsban és a francia szak hazánkban.
2006. december 8.

Jövő novemberben átadhatják a berlini Collegium Hungaricum új épületét

A jövő év novemberében, a németországi magyar kulturális évad befejezésekor átadhatják rendeltetésének a berlini Collegium Hungaricum (CH) újjáépített négyszintes székházát a német belváros szívében lévő Dorotheenstrassén.
2006. december 8.

Megnyílt a Konfuciusz Intézet Budapesten

Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön megnyitotta a Konfuciusz Intézetet Budapesten.
2006. december 7.

Tartalomalapú nyelvoktatás az európai iskolákban

Tartalomalapú nyelvoktatás (CLIL, EMILE) az európai iskolákban címmel magyar fordításban is elérhető az EURYDICE Hálózat kiadványa
2006. december 7.

EU kulturális tájékoztató irodák tanácskozása

2006. november 30-án és december 1-jén zajlott Helsinkiben az EU kulturális keretprogram nemzeti információs irodáinak tanácskozása (a KultúrPont Iroda részvételével), melynek napirendjén a hálózat együttműködési kérdései, valamint az EU Kultúra keretprogramjával kapcsolatos képzés szerepelt.
2006. december 7.

Bogyay Katalin: sikk lett a magyar kultúrát ismerni Londonban

Sikk lett a magyar kultúrát ismerni Londonban, ez az elmúlt hét év és a megelőző fél évtizedes kapcsolatépítés eredménye - mondta az MTI-nek Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Központ (HCC) alapító-vezetője, aki szerdán este a brit fővárosban, a hagyományos karácsonyi koncerten köszön el az intézmény támogatóitól és barátaitól.
2006. december 6.

Bogyay Katalin a Londoni Magyar Kulturális Központ koncertjén búcsúzik

Bogyay Katalin szakállamtitkár
A Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos karácsonyi koncertjén búcsúzik el közeli munkatársaitól, brit együttműködő partnereitől és az LMKK Baráti Kör tagjaitól Bogyay Katalin, az intézet volt igazgatója, aki 2006 júliusa óta az oktatási és kulturális tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára. Az ünnepségen egyúttal magas állami kitüntetéseket ad át.
2006. december 5.

Elindult a hazai SOLVIT-központ kommunikációs kampánya

Az Európai Bizottság támogatásával média-kampány indult a Külügyminisztériumban működő SOLVIT-központ nevének és szolgáltatásainak ismertsége növelésére.
2006. december 5.

Tokaj, Badacsony és Villány Prágában

Folytatódik a magyar borvidékeket bemutató sorozat a Prágai Magyar Kulturális Központban, ezúttal Villány boraival ismerkedhetnek meg a cseh borkedvelők.
2006. december 5.

Óriási érdeklődés mellett zajlottak az '56-os megemlékezések külföldön

Az elmúlt hónapokban a külföldi magyar kulturális intézetek változatos, érdekes és olykor látványos programokkal emlékeztek az 1956-os forradalomra. Összefoglaló.
2006. december 4.

Belgiumban koncerttel fejeződött be az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán szervezett kulturális eseménysorozat

Nagy sikerű koncerttel fejeződött be péntek este a brüsszeli Szent Mihály-katedrálisban az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából szervezett belgiumi kulturális rendezvénysorozat: a gótikus székesegyházban az Erkel-díjas Fekete Gyula "Te Deum'56 Budapest" című zeneművének ősbemutatóját tartották.
2006. december 4.

Tallinnban is látható a Taxidermia

Pálfi György filmje, a Taxidermia is szerepel a hagyományos tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztiválon december 1. és 10. között.
2006. december 1.

Megkezdi tevékenységét a sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központ

Hosszú várakozási idő után végre megkezdheti tevékenységét szerdán Sepsiszentgyörgyön a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Fiókintézete. Bogyay Katalin, a Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára indítja útjára ünnepélyesen az intézményt.
2006. november 28.

Kormányközi találkozó a szellemi kulturális örökség védelmére

Algériában rendezték meg a szellemi kulturális örökség védelmével foglalkozó kormányközi bizottság első konferenciáját. A konferencián az UNESCO 2003-as Szellemi kulturális örökség védelméről szóló konvenciójának megvalósításáról tárgyaltak.
2006. november 27.

Magyar Ősz Kínában címmel kulturális programsorozatot rendeznek jövőre Kínában

Jövőre rendezik meg a Magyar Ősz Kínában című kulturális programsorozatot, amelynek elsődleges célja a magyar zeneművészet, irodalom és felsőoktatás bemutatása a távol-keleti országban - mondta el az MTI-nek pénteken a hongkongi látogatáson lévő Hiller István oktatási miniszter.
2006. november 24.

Jan Figel nyitotta meg a Fresh Europe című nemzetközi festészeti kiállítást a Brüsszeli Kulturális Intézetben

November 21-én "Friss Európa - Mánia, a szenvedély kötelez" címmel nemzetközi festészeti kiállítás nyílt a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.
2006. november 23.

Kínai Konfuciusz Intézet nyílik Magyarországon

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai tárgyalásai során hétfő délután találkozott Pekingben Zhou Ji oktatási miniszterrel. A magyar szaktárca vezetője hangsúlyozta: elkötelezett, hogy tovább bővítse a kínai-magyar oktatási kapcsolatokat, és a magyar egyetemek újra népszerűvé váljanak a kínai hallgatók számára. A miniszter elsősorban az egészségügyi, vendéglátó-ipari, gazdasági, természet-tudományi és zeneművészeti képzéseket emelte ki.
2006. november 21.

Folytatódik a Tempus információs kampánya az EU új oktatási-képzési keretprogramjáról

2006. november-decemberre információs kampányt szervezett az EU új, Egész életen át tartó tanulás című keretprogramjáról a programot kezelő Tempus Közalapítvány az ország 8 városában, elsősorban a Leonardo és a Comenius kínálta pályázati lehetőségekről. Az Európai Unió oktatást támogató Socrates és a szakképzést támogató Leonardo da Vinci keretprogramja 2007-től összevontan, megújult formában folytatódik.
2006. november 21.

2007-től megújul az Európai Unió Socrates és Leonardo da Vinci programja

Az Európai Parlament elfogadta az EU új oktatási és képzési programjára, az Egész Életen Át Tartó Tanulás Programra (Lifelong Learning Programme) vonatkozó határozatot.
2006. november 21.

Román, magyar, bolgár, szerb, macedón és lengyel előadók beszéltek Bukarestben 1956 utóéletéről

Román, romániai és magyarországi magyar, valamint bolgár, szerb, macedón és lengyel előadók beszéltek pénteken egy bukaresti konferencián arról, hogy országaikban milyen események és társadalmi folyamatok követték az 1956-os magyarországi forradalmat.
2006. november 20.

Hiller István szakmai tárgyalásokat folytat Kínában

A kínai-magyar oktatási és kulturális kapcsolatok élénkítése, a magyar kultúra pozícióinak megerősítése Kínában, valamint a két ország művészei, oktatói és intézményei közötti együttműködés lehetőségeinek bővítése - e témákban folytat szakmai tárgyalásokat Pekingben, Sanghajban és Hong-Kongban Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, akik Zhou Ji oktatási miniszter meghívására tesznek látogatást Kínában november 18-25. között.
2006. november 17.

Lengyel elismerés Spiró Györgynek

Bartis Attila "Nyugalom" című könyvének sikerét követően, ZAIKS-díjjal tüntetik ki Spiró Györgyöt Lengyelországban, akit ezúttal fordítói tevékenységéért jutalmaznak. A díjat 1966 óta azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a lengyel szépirodalom idegen, illetve más ország irodalmának lengyel nyelvre történő átültetésében.
2006. november 17.

Magyar irodalmi napok Észtországban

Bartis Attila, Garaczi László, Háy János és Kukorelly Endre a vendégei a november 15. és 17. között zajló észtországi magyar irodalmi napoknak. A rendezvények ideje alatt az észt közszolgálati rádió naponta kétszer félórában közli a magyar írók műveit.
2006. november 15.

Az V. Szófiai Liszt - Bartók Zongoraverseny díjazottjai

2006. november 13-án a Bolgár Zeneművészeti Akadémián a díjazottak hangversenyével befejeződött az ifjú zongoristák V. Liszt-Bartók Zongoraversenye, amelynek megrendezésébe idén a szófiai intézet fölkérésére a bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a szkopjei egyetem Zeneművészeti Kara is bekapcsolódott.
2006. november 14.

Ülésezett a Szász-Magyar Fórum

2006. november 2-án és 3-án tartotta ülését a 9. Szász-Magyar Fórum Drezdában.
2006. november 14.

1956-os kiállítás nyílt Bécsben Ata Kandó műveiből

2006. november 8-án kiállítás nyílt a bécsi Collegium Hungaricumban Ata Kandó 1956-os fényképeiből.
2006. november 14.

1956-os megemlékezés Károly herceg fővédnökségével

Károly herceg fővédnökségével a St. James's palotában rendez megemlékezést november 13-án, hétfőn az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a Londoni Magyar Kulturális Központ. A rendezvényen részt vesz Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, aki az új direktor kinevezéséig a londoni intézet igazgatói feladatait is ellátja.
2006. november 10.

Az EU Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanácsának novemberi ülése

Az EU Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanácsa 2006. november 13-14-én tartja következő ülését, melyen többek között megvitatják a tagállamok törvényi, rendeleti vagy közigazgatási intézkedésekben megállapított, a televíziós műsorszolgáltató tevékenységre vonatkozó egyes rendelkezéseinek összehangolásáról szóló 89/552/EGK tanácsi irányelv módosítási javaslatát, valamint várhatóan ezen a Tanácsülésen fogadják el vita nélküli pontként a 2007 és 2013 közötti időszakra szóló Kultúra keretprogramot is. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium delegációját Arató Gergely államtitkár vezeti.
2006. november 8.

Új magyar-görög munkaterv léphet életbe 2007-tõl

Dimitrisz Kontoumasz görög nagykövet az Oktatási és Kulturális Minisztériumban november 3-ai látogatása során a lehetséges magyar-görög kulturális és oktatási együttmûködésekrõl tárgyalt.
2006. november 7.

A bécsi egyetemen 1956-os megemlékezést nyitottak meg

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát és kiállítást nyitott meg hétfőn Bécsben Bogyay Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár, valamint Franz Morak művészeti és médiaügyekkel megbízott osztrák államtitkár.
2006. november 7.

Viviane Reding a közmédia helyzetéről Budapesten

Viviane Reding, az Európai Unió Információs társadalom és média ügyekért felelős biztosa november 3-án a Parlamentben a közmédia helyzetéről és a digitális televíziózásra való átállásról folytatott tárgyalásokat.
2006. november 7.

Ülésezett a CDCULT-Bureau

2006. október 30-án és 31-én ülésezett az Európa Tanács Kulturális Irányító Bizottságának nyolc tagú Bureau-ja. Az ülésen áttekintették a 2006. évi munka eddigi eredményeit, de napirenden volt többek között a Kijevi Kezdeményezés terve is.
2006. november 6.

Erich Lessing 1956-ról készített fotói Tallinnban

tallinn_lessing_061106_01.jpg
A világhírű osztrák fotóriporter-fotóművész 1956-ban Magyarországon készített felvételeiből nyílik a Tallinni Magyar Intézet galériájának legújabb kiállítása november 7-én.
2006. november 6.

Újabb 56-os megemlékezések Bécsben

A Bécsi Collegium Hungaricum újabb rendezvényeivel folytatódik a jövő hét elején az a gazdag eseménysorozat, amellyel az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára emlékezik az ausztriai magyarság, illetve a befogadó ország. Az intézet által szervezett "Forradalom - menekülés - integráció" című kiállítás, valamint "Az 1956-os forradalom és Ausztria" című konferencia november 6-án nyílik meg.
2006. november 3.

Kulturális turizmus Londonban

2006. november 6. és 9. között rendezik meg Londonban a World Travel Market nemzetközi turisztikai szakkiállítást, melyen az Oktatási és Kulturális Minisztérium első alkalommal várja kulturális turisztikai standdal az érdeklődőket.
2006. november 2.

Magyar stand a Helsinki Nemzetközi Könyvvásáron

helsinki_stand_hun_061102.jpg
A Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Goethe Instituttal és az Olasz Kulturális Intézettel közösen bérelt standot a most hétvégén megrendezett Helsinki Nemzetközi Könyvfesztiválon.
2006. november 2.

Hiller István jelenlétében megnyílt az esseni fényfesztivál Fotógaléria

Kilencvenötezer apró, piros-fehér-zöld színű, különböző motívumokat alkotó lámpa gyulladt ki vasárnap késő délután a németországi Essen központjában, amikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében a Ruhr-vidéki városban megnyílt az idei fényfesztivál.
2006. október 30.

Magyarország a díszvendég az Esseni Fényheteken

lib_061027_01.jpg
Egy gombnyomással borul majd ünnepi fénybe Essen 2006. október 29-én vasárnap este, amikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Wolfgang Reiniger, a város polgármestere megnyitja az 57. Esseni Fényheteket.
2006. október 27.

Varsói Magyar Kulturális Intézet: filmbemutatók és újabb '56-os kiállítás

Folytatódik a Varsói Magyar Kulturális Intézet nagysikerű '56-os programsorozata.
2006. október 27.

1956 és az ENSZ - Kiállítás a bécsi Rotundában

Az ENSZ-város szíveként is emlegetett Vienna International Center híres Rotundájába szervezett kiállítást a bécsi magyar ENSZ-misszió és a bécsi Collegium Hungaricum az 56-os forradalom ötvenedik évfordulójára. Bár a kiállítás avatóünnepségét október 31-én tartják, a tárlat már október 23. óta látogatható.
2006. október 27.

Óriási siker volt Tallinnban a Kékszakállú

Nagy terjedelemben foglalkozik az észtországi sajtó a Tallinni Magyar Intézet vállalkozásában bemutatott Bartók opera, A kékszakállú herceg vára pärnui és tallinni előadásaival.
2006. október 27.

Magyar kulturális programok Stuttgartban és Baden-Württembergben

Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Földényi F. László, Kardos Sándor és Dalos György volt többek között a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ vendége október 17. és 24. között. Az intézet megújult programpolitikájának jegyében annyi magyar kulturális program zajlott Stuttgartban és Baden-Württembergben, hogy minden bizonnyal válogatni is nehéz lehetett az érdeklődőknek.
2006. október 26.

Magyar rendezvények Londonban

Folytatódik a Londoni Magyar Kulturális Központ nagysikerű rendezvénysorozata, "A szabadság hangja" - "The Voice of Freedom". Az 1956-os forradalom 50. évfordulója tiszteletére szervezett programok ezúttal a Londoni Zsidó Kulturális Központban zajlanak, ahol Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár 2006. október 26-án nyitja meg az egész napos "Hungary Study Day" elnevezésű programot.
2006. október 25.

Magyar kulturális programok Delhiben az 1956-os forradalom 50. évfordulója tiszteletére

Tíz eseményből álló programsorozattal ünnepli az 1956-os forradalom 50. évfordulóját Delhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ.
2006. október 25.

Kitüntetések és zongorakoncert a varsói Királyi Várban

Csak kivételes és rendkívüli alkalmakkor nyitják meg a varsói Királyi Vár Nagytermét, amely ezúttal nagyszerű magyar eseménynek adott otthont. Győr Mihály nagykövet - magas szintű lengyel állami és egyházi részvétel mellett - kitüntetéseket adott át mindazoknak, akik 1956-ban a segítségnyújtás legkülönbözőbb módján támogatták a magyar forradalmat.
2006. október 25.

Irodalmi emlékest október 23-án Moszkvában

Október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének napján a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ tükörtermében irodalmi estet rendeztek.
2006. október 24.

Indiai-magyar csereprogram

ind_magy_cserepr_061024_01.jpg
A 2007-2010-es évekre szóló kulturális csereprogramot írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter indiai partnerével, Ambika Soni kulturális és turisztikai miniszterrel. A program keretet ad a két ország közötti kulturális kapcsolatok végrehajtásának, nagyszabású kiállítások, művészeti csoportok cseréjének, továbbá lehetőséget ad a kulturális területen tevékenykedő szakemberek egymás országában történő továbbképzésére.
2006. október 24.

Emlékmű a görögségnek

"Jeles férfiaknak minden föld sírhantul szolgál" - áll a Magyarországon elesett görögöknek, és Pest városa egykori jeles görög polgárainak tiszteletére emelt, most felavatott emléktáblán.
2006. október 24.

56-os megemlékezések Lengyelországban

Felállva ünnepelte a közönség az ExperiDance-t a varsói Operában
Felállva ünnepelte a közönség az ExperiDance-t a varsói Operában.
2006. október 24.

Ülésezett az Európa Tanács Közoktatási Bizottsága

2006. október 18. és 20. között tartották az Európa Tanács Közoktatási Bizottságának ülését, amelynek napirendjén szerepelt többek közt a demokratikus állampolgárságra nevelés és a nyelvpolitika.
2006. október 21.

1956 a magyar és orosz közgondolkodásban

"1956 a magyar és orosz közgondolkodásban" címmel tartottak csütörtökön neves magyar és orosz értelmiségiek részvételével kerekasztal-vitát az Orosz Kulturális Központban; miközben ezzel egy időben a moszkvai magyar kulturális intézetben megnyílt a forradalomról szóló levéltári kiállítás.
2006. október 20.

"Köszönjük Neked, Lengyelország!"

Október 23-hoz közeledve, szinte nem telik el óra, hogy Lengyelország valamelyik városában ne ünnepelné(n)k a fenti jelszóval a magyar október évfordulóját. Filmvetítések, tudományos ülések, kiállítások, különböző színpadi produkciók sorakoznak egymás után, s mind, kivétel nélkül a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével.
2006. október 20.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara tagfelvételt hirdet

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara a 2007/2008-as szezonra is várja 14 és 24 év közötti magyar zenészek jelentkezését. A határidő 2006. december 15., jelentkezni a KultúrPont Irodánál lehet.
2006. október 19.

Október 23-i megemlékezések Oroszországban

Ünnepi megemlékezés az Udmurt Köztársaságban; tematikus filmhét Moszkvában.
2006. október 19.

"A kilátástalanság forradalma volt"

56-os kiállítás párhuzamosan Moszkvában és Budapesten
2006. október 19.

"A szabadság hangja" a Londoni Zsidó Kulturális Központban folytatódik

A Londoni Magyar Kulturális Központ a Barbican Központ mellett több jelentős partnerrel dolgozik együtt az 56-os programokon. A The voice of Freedom október közepén a Londoni Zsidó Kulturális Központban folytatódik, ám az intézet a három hónapos rendezvénysorozat alatt együttműködik a Wigmore Hallal, valamint a Leighton House Múzeummal is.
2006. október 18.

Ötvenhatos plakátok a Times Square-en

Világsztárokat és világmárkákat szorított ki a Times Square-ről az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója - olvasható a New York-i Magyar Kulturális Intézet keddi közleményében.
2006. október 17.

Magyar versfal Szófiában

A forradalom 50. évfordulójára emlékeznek Bulgáriában is, a Magyar Kulturális Intézet programjain.
2006. október 17.

Spiró-ősbemutató Lengyelországban

A Varsói Magyar Kulturális Intézet közleménye
2006. október 17.

Re:volt '56 Budapest - Brüsszel főterén

grand_place_061016_01.jpg
Az 1956-os emlékév keretében, a forradalom 50. évfordulójára emlékezve Brüsszel főterén több száz magyar és nem magyar ünnepelt együtt. 2006. október 14-én a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet "elfoglalta" a Grand Place-t: a teret korabeli fotókból készült kivilágított óriásplakátok és egy hatalmas Re:volt '56 Budapest felirat díszítette.
2006. október 16.

Emléktábla két női forradalmárnak Párizsban

A Párizsi Magyar Intézet október 11-én emléktáblát helyezett el Teleki Blanka grófnő és testvére, Emma egykori lakhelyén, a Vaugirard utca 37. szám alatt álló párizsi épület homlokzatán.
2006. október 16.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulós kulturális eseményei Észtországban

Az észt közszolgálati rádió október 12-én mintegy félórás műsort sugárzott a Tallinni Magyar Intézetből. Az adásban dr. Dávid Gyula igazgató az 50 évvel ezelőtti esemény máig érvényes üzenetéről, a magyarországi megemlékezések és kulturális események soráról beszélt. A beszélgetés nagyobbik részében az Intézet által Észtországban szervezett évfordulós rendezvények kerültek szóba.
2006. október 16.

Bogyay Katalin a kulturális diplomácia szerepéről Kőszegen

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár 2006. október 16-án előadást tart a kőszegi Európa Házban "A kulturális diplomácia szerepe a nemzetközi kapcsolatokban" címmel.
2006. október 13.

A göttingeni Georg August Egyetem delegációjának látogatása

Háromhetes magyarországi részképzésen vett részt a göttingeni Georg August Egyetem diákcsoportja a Hannoveri Kulturális Minisztérium támogatásával; a diákok a program részeként részt vettek a Balassi Bálint Intézet képzésén.
2006. október 13.

Hiller István olaszországi látogatása

Miniszteri szintű tárgyalások és Márai Sándor salernói szobrának felavatása is szerepel Hiller István október 12. és 15. közötti hivatalos Olaszországi látogatásának programján.
2006. október 12.

A külföldi magyar kulturális intézetek programjai az '56-os forradalom évfordulóján

Összesen csaknem száz rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára a külföldi magyar kulturális intézetek, amelyek mindegyikében bemutatják az 1956 - A szabadság reménye című tablókiállítást.
2006. október 11.

Új igazgatót neveztek ki a Román Kulturális Intézet élére

A magyar és a román kulturális együttműködés erősítése a célja Brindusa Armancának, a Román Kulturális Intézet új igazgatójának, akit szerdán Budapesten iktatattak be tisztségébe.
2006. október 11.

Párizsban minden korosztály megkapta a magáét

Yengibarian Dávid harmonikás és Vázsonyi János
A Fehér Éjszaka, a Nuit Blanche azért világít a francia éjszakában, mert ez alkalomból, csakúgy, ahogy az utóbbi években Magyarországon is, szokássá vált, hogy minden kulturális intézmény egész éjjel nyitva tart. Idén ez október 7-ére esett.
2006. október 11.

Mesés Budapest Tallinnban

A Tallinni Magyar Intézetben október 9-én nyílt Takács Ildikó Beáta Mesés Budapest című kiállítása. A fiatal képzőművész akverelljein a közismert budapesti épületek, helyszínek mesekönyvbe illő ábrázolására törekedett. Képein a fővárosra jellemző motívumokat - a villamosokat éppúgy, mint a szecessziós ábrákat - szokatlan környezetbe helyezi.
2006. október 11.

A Tanács közös álláspontja a Kultúra programról

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006/C238E számában jelent meg a Tanács 2006. július 18-án elfogadott, 11/2006/EK számú közös álláspontja a Kultúra program (2007-2013) létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi határozat jövőbeni elfogadásával kapcsolatosan.
2006. október 5.

Új kiadványok a tanulmányi mobilitásról

Magyar Ösztöndíj Bizottság
A tanulmányi mobilitás általános helyzetéről, az új felsőoktatási törvényben elfoglalt helyéről, illetve a mobilitás állami támogatásáról is olvashatunk a Magyar Ösztöndíj Bizottság új kiadványaiban.
2006. október 4.

Közös jegyzéket írt alá Észak-Rajna-Vesztfália és Magyarország

Budapesten tartotta 7. ülését az Észak-Rajna-Vesztfáliai - Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság, amely többek között tárgyalta az oktatás és kultúra területén folyó együttműködés elmélyítésének lehetőségeit is.
2006. október 4.

Kulturális tárgyalások New York-ban

Bogyay Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkár
Bogyay Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkár hivatalos látogatásra érkezett New Yorkba, ahol szeptember 30. és október 4. között New York művészeti, politikai és kulturális életének számos képviselőjével folytat majd tárgyalásokat több témában.
2006. október 3.

Közelednek a határidők a MÖB őszi kiírásain

A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) 2006. október 13-ig várja a mintegy 40 országot érintő Államközi ösztöndíjak, november 3-ig a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és november 15-ig a DAAD ösztöndíjak pályázatait.
2006. október 2.

Új főosztályvezető segíti a Nemzetközi Szakállamtitkárság munkáját

Dr. Csapody Miklósné személyében új főosztályvezetőt kapott a Nemzetközi Szakállamtitkárság Nemzetközi Koordinációs Főosztálya. Feladatai közé tartozik az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi adminisztrációs feladatainak és az UNESCO-val kapcsolatos tárca-feladatok koordinálása.
2006. október 2.

Európa Kulturális Fővárosa 2007-2019: változtatják a kiválasztás rendszerét

Az Európai Unió Tanácsa szeptember 25-én elfogadta az eseménysorozatot a 2007 és 2019 közötti időszakra is kiterjesztő határozatot, melynek célja javítani a folyamaton, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa címre jogosult városokat kiválasztják.
2006. szeptember 28.

Jekatyerinburgi jutalomutazással díjazták az orosz nyelvi versenyt

jekaty_060928_01.jpg
A "Ki tud többet Szverdlovszk Kormányzóságról" országos orosz nyelvi verseny tíz magyar díjazottja jekatyerinburgi jutalomutazáson vehetett részt.
2006. szeptember 28.

Kultúránk gyökerei óvodásoknak

kulturank_gyokerei_060927.jpg
A Helsinki Városi Színház családszínháza és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ közös projektje helsinki óvodák számára
2006. szeptember 27.

Ülésezett az Élő Nyelvek Európai Központ Bureau-ja és Igazgató Tanácsa

Az Élő Nyelvek Európai Központ Bureau-ja és Igazgató Tanácsa szeptemberi ülésén jóváhagyta az intézmény következő középtávú tervét, illetve megerősítették Boldizsár Gábort elnöki pozíciójában.
2006. szeptember 26.

Szakértői konferencia Finnországban az EU-Oroszország együttműködés „Negyedik Közös Tér” programjáról

finn_eu.jpg
Az EU soros elnökségét betöltő Finnország kezdeményezésére magasszintű EU-orosz szakértői konferencia zajlott le a 2006. szeptember 18-19-én a finnországi Kaajaniban, a Kalevala „szülőföldjén”. A konferencia iránti nagy szakmai érdeklődést jelzi, hogy az EU-tagországokból és Oroszországokból összesen 132 szakember érkezett (külügy-, oktatási és kulturális minisztériumi magasbeosztású vezetők, követségi tanácsosok, EU hivatali vezetők stb.); a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Kiss Ilona kulturális tanácsos, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója, illetve Pap Éva a helsinki Magyar Kulturális Központ igazgatója volt jelen.
2006. szeptember 26.

Domokos Péter professzort a szentpétervári egyetem díszdoktorává avatták

cciadrclicl_013.jpg
2006. szeptember 25-én ünnepélyes külsőségek között a szentpétervári egyetem díszdoktorává avatták dr. Domokos Péter professzort.
2006. szeptember 26.

1956-ra emlékezik Baden-Württemberg

Nagy sikerrel, komoly érdeklődés mellett zajlott le szeptember 20-án a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központban az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes megnyitója, amit díszvendégként megtisztelt jelenlétével Ursula Seiler-Albring asszony, Németország nemrég leköszönt magyarországi nagykövete is.
2006. szeptember 25.

"A szabadság hangja" Londonban

Három hónapos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a brit fővárosban.
2006. szeptember 19.

Bogyay Katalin hivatalos látogatása Washingtonban

Hivatalos magyar delegáció utazott Washingtonba az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok előmozdítása érdekében. A Bogyay Katalin szakállamtitkár által vezetett küldötség egy 1956-os kiállítás és Bartók operájának megtekintése mellett számos prominens személyiséggel tárgyalt.
2006. szeptember 18.

Go8: Ausztrália legnevesebb egyetemeinek képviselői Budapesten

2006. szeptember 12-én az Ausztrál Nagykövetség közreműködésével a "Go8" ("Group of Eight") Nemzetközi Igazgatói szakmai megbeszélést tartottak Budapesten. Az ausztrál szakemberekből álló delegáció a magyar felsőoktatásban végbement reformokról, a Bolognai folyamat megvalósításáról valamint az együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bogyay Katalin szakállamtitkárral.
2006. szeptember 18.

Robert Hage kanadai nagykövet látogatása

ambassador_hage.jpg
Továbbra is eredményes a magyar-kanadai együttműködés - állapították meg közös tárgyalásukon Robert Hage kanadai nagykövet és Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, amelynek köszönhetően hamarosan '56-os megemlékezések kezdődnek Kanadában.
2006. szeptember 14.

A képesítések megértésének új módja európaszerte: az Európai Képesítési Keretrendszer

Az Európai  Bizottság szeptember 5-én elfogadta az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszerének (EKKR) létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi ajánlás tervezetét. Az EKKR a képesítések leírásának közös nyelve lesz, amely segíti a tagállamokat, a munkaadókat és a polgárokat, hogy összehasonlíthassák az EU különféle oktatási és képzési rendszereiben megszerezhető képesítéseket.
2006. szeptember 7.

Összefoglaló a Visegrádi Csoport (V4-ek) országai kulturális minisztereinek 15. találkozójáról, Krakkó, 2006. szeptember 3-5.

A Visegrádi Csoport országainak kulturális miniszterei pozitívan értékelték a V4-ek eddigi együttműködését, és hangsúlyozták a közös gondolkodás szerepét a nemzetközi kezdeményezéseket és a demokráciát támogató légkör megteremtésében és fenntartásában.
2006. szeptember 6.

Partnerkapcsolatok

2006. július 10.

Magyarország és Szlovákia közösen jelöli a komáromi erődrendszert a Világörökség-listára Fotógaléria

nkom_184290.jpg
Bozóki András magyar és Frantisek Toth szlovák kulturális miniszter március 21-én szándéknyilatkozatot írt alá a komáromi Monostori Erődben arról, hogy a komáromi erődrendszert 2007. február 1-ig a magyar és a szlovák állam közösen terjeszti fel az UNESCO Világörökségi Listára.
2006. március 21.

New York: Moholy-Nagy kiállítás, magyar fesztivál és kulturális kapcsolatépítés Fotógaléria

nkom_177550.jpg
Bozóki András kulturális miniszter amerikai látogatása során megtekintette a Moholy-Nagy László munkáiból nyílt kiállítást New Yorkban, majd megnyitotta a New Jersey állambeli Montclair State University-n rendezett, áprilisig tartó Magyar Kulturális Fesztivált.
2006. március 2.

Képriport: a kulturális miniszter Kassán Fotógaléria

Képriport: a kulturális miniszter Kassán
2005. november 17.

Képriport: a kulturális miniszter Pekingben Fotógaléria

Képriport: a kulturális miniszter Pekingben
2005. szeptember 15.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok